Kardinal O'Brien dao ostavku, neće ići na konklave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najviši klerik britanske rimokatoličke crkve kardinal Keith O'Brien objavio je da neće ići na konklave u Vatikan na kojima će se izabrati nasljednik pape Benedikta XVI. nakon što je objavio svoju ostavku na mjesto nadbiskupa.

"Neću se pridružiti drugim kardinalima na konklavama. Ne želim da se medijska pozornost u Rimu fokusira na mene - umjesto na papu Benedikta XVI. i njegova nasljednika", kazao je O'Brien u priopćenju.

Četiri svećenika u Škotskoj, od kojih jedan bivši, prijavili su kardinala Keitha O'Briena Vatikanu navodno zbog nedoličnog ponašanja prije tridesetak godina.

Ta četvorica iz biskupije St. Andrews i Edinburgh, su se požalili vatikanskom nunciju u Velikoj Britaniji Antoniu Menniniju i zatražili trenutno povlačenje O'Briena. Kardinalov glasnogovornik izjavio je da su te tvrdnje pobijene.

Papa Benedikt XVI., koji će odstupiti sa svojih dužnosti 28. veljače, odlučio je prihvatiti O'Brienovu ostavku koja će odmah stupiti na snagu.

"Za sve dobro što sam mogao napraviti zahvaljujem Bogu. Za sve greške, ispričavam se svima koje sam povrijedio", napisao je O'Brien u priopćenju.

O'Brien, koji bi trebao otići u mirovinu idućeg mjeseca kada puni 75 godina, protivnik je prava homoseksualaca i smatra homoseksualnost nemoralnom. Protivi se da istospolni parovi usvajaju djecu, a nedavno je ustvrdio da bi istospolni brakovi bili "štetni za fizičku, mentalnu i duhovnu dobrobit uključenih osoba".

Jedna od osoba koje su se potužile na kardinala rekla je da je O'Brien razvio nedoličan odnos s njim što je rezultiralo potrebom za dugotrajnim psihološkim savjetovanjem. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter