Karbon je dio moga crnoga, moje prošlosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbena sezona Galerije Alvona nastavljena je nedavno otvorenom samostalnom izložbom akademske slikarice Tee Bičić iz Labina kojom je premijerno predstavljen labinskoj likovnoj publici dio njenog najnovijeg ciklusa radova u kombiniranoj tehnici akrila i ugljena na platnu naslovljenog "Karbon ili askeza forme". Branka Arh, autorica teksta kataloga izložbe, ističe da Tea Bičić svoju najnoviju sliku temelji na naboju i snazi crno-bijelog sučeljavanja.

"Asketska forma, elementarnost i strukturna jezgrovitost, unutrašnji slojevi i pomaci koji otvaraju uvijek novu sliku u slici osnovna su potka ovih moćnih radova. Autorici je osnovna premisa ta da je unutar suvremenog tehnološkog i komunikacijskog vizualnog kaosa suvremenog svijeta jedino neutraliziranjem svih viškova, redukcijom i sintezom boje, slikarskog materijala, pa čak i poteza, moguće zadržati esenciju, onu dozu racija koja je neophodna za preživljavanje. Važno joj je pružiti nedvosmislena rješenja, izraziti ideju, ne opisivati, ne baviti se detaljima. Iskazati činjenicu gole slike. I sklad odnosa. Suština njezinoga likovnog promišljanja iskazana u ovim radovima potvrđuju zaključak da je crtež, ne slika, njen glavni izričajni medij", navodi Arh.

Ističe da Tea Bičić ni svoju novu sliku nije potpuno oslobodila od subjektivnosti. Naslovom "Karbon" aludira na labinsku rudarsku prošlost, dakle, uključuje memoriju, povijesni kontekst kroz koji izražava izvor svojega nadahnuća i dio svoje osobnosti, realnu ukorijenjenost u nasljeđe ugljenokopa. "Napisala je u tom kontekstu: 'Karbon je dio moga crnoga, moje prošlosti, prošlosti moje obitelji, mojih korijena i dio mjesta u kojemu živim od rođenja'. I senzualna bjelina važna je za razumijevanje njene slike. Tankoćutne bjeline odaju emotivnu podlogu, pritajenu osjećajnost. Bijelo nosi svjetlost, briše teškoće, otvara nove putove, uspostavlja nove ravnoteže i harmonije", ističe Branka Arh.

Tea Bičić nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Puli, smjer grafički dizajn, diplomirala je slikarstvo na  Accademia di Belle Arti u Veneciji u klasi prof. Paola Tessaria. Izlagala je na 35 samostalnih i više od stotinu skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja. Sudjelovala je u nekoliko likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u fundusima muzeja i galerija te u mnogobrojnim gradskim i privatnim zbirkama. Članica je HDLU-a Istre i jedna od osnivača Galerije POOLA u Puli. Od 2014. godine koordinatorica je programa Gradske galerije u Labinu i suradnica za likovnu djelatnost pri Pučkom otvorenom učilištu u Labinu gdje i živi. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter