Karamile je kriv jer se rađa premalo djece

Meštar Đuro, Pust Karamile i anđeo čuvar tijekom obrazloženja presude (Davor ŠIŠOVIĆ)
Meštar Đuro, Pust Karamile i anđeo čuvar tijekom obrazloženja presude (Davor ŠIŠOVIĆ)

Pust ovogodišnjih Cerovljanskih maškara zove se Karamile i na kasnovečernjoj subotnjoj svečanosti on je javno obješen na stup pred općinom kao opomena i pouka svima koji se poigravaju sa sudbinom poštenih i časnih ljudi. Meštar Cerovljanskih maškara, Livio Kancijanić zvani Đuro, lijepo je objasnio za što je to Karamile kriv, pored onoga što naravno svi znaju: i zato što je Draguć sav razrušen, i zato što u Paz još nije stigla voda, a i zato što pronatalitetna politika u ovom kraju još ne hvata korijena, štoviše, statistike pokazuju da je u prosincu na području cijele općine Cerovlje u zadnjih deset godina rođeno samo jedno dijete, a tada bi natalitet trebao biti najveći jer bi se tada trebala rađati djeca začeta u karnevalsko vrijeme. Pa što onda rade te maškare umjesto onog što bi trebale?

Na ta će pitanja odgovor uslijediti tijekom narednih dvadesetak dana, koliko će Cerovljanske maškare upravljati općinom Cerovlje, a osim nadležnosti i novaca (nitko ne zna koliko, jer je riječ o plavim kuvertama dobro skrivanima od očiju javnosti), meštar Đuro je od načelnika Emila Dausa dobio i ključ u ruke, veliki ključ općine, koji otvara sva vrata, pa i ona trezorska.

- Samo da nam našeg načelnika Dausa za spravlje ne zemu u Sabor, jer oniput nan je općina načisto propala, zaključio je meštar Đuro protokolarni dio počeka ovogodišnjih pusnih svečanosti na Cerovljanštini, koji je okupio maškare iz svih mjesnih odnosno pusnih odbora na tradicionalnom podizanju Pusta i prvom karnevalu uz maškaranu plesnu zabavu u sezoni. No, kako je bura brijala i svima se valjalo najprije zagrijati, uslijedila je okrjepa uz čobanac kojeg su pripremili vješti cerovljanski kuhari. Pritom se povela i kreativna diskusija bi li trebalo ovo novokomponirano pusno jelo umjesto prekoučkarskim nazivom čobanac ipak imenovati da zvuči domaće, a kako se u velikom loncu krčkala veprovina i srnetina, zadnja dilema vrtjela se oko naziva "lovačko šugo" ili pak "šugo od lovci".

Obješeni Karamile će sa svoga stupa nijemo i bespomoćno promatrati nastavak pusnih svečanosti na Cerovljanštini: nakon ovog prvog subotnjeg maskenbala u Cerovlju drugi slijedi 23. siječnja u Pazu, treći 30. siječnja u Gologorici, 6. veljače u Cerovlju će se održati tradicionalni dječji karneval, a 7. veljače karnevalska parada odnosno defile maškara iz cijele općine i drugih istarskih mjesta; 9. veljače na programu je posljednji maskenbal u Cerovlju, a 10. veljače slijedi također tradicionalno paljenje Pusta i kraj ovogodišnjih pusnih svečanosti. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter