Karamarko: Vraćamo se u politički centar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je promjenu smjera u kojem vodi stranku, odnosno pomak s desnice prema političkom centru.

- Nismo mi nikakva ekstremna desnica. Mi smo se samo vratili i vraćamo se u ideološki okvir koji nama pripada. A to je taj desni centar. Zašto? Jer mi smo narodnjačka stranka, rekao je Karamarko, pozdravljajući izaslanike izbornog sabora Kluba utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman. Ovo je otklon od dosadašnjih Karamarkovih nastupa u kojima je HDZ smještao na puno desniju poziciju političkog spektra. Prije nekoliko je mjeseci čak izjavio da je HDZ "konzervativna desničarska stranka".

- Optužuju nas zbog gospodarskog programa. Apsurdno je da oni nas optužuju za gospodarski program, a ne bave se svojom 21 točkom prevare ovog naroda. Imamo gospodarski program, rekao je Karamarko.

- Pokušavam promovirati drugu politiku prema ljudima koji više nisu u vrhu stranke. Žalosno je da se takve ljude uvijek mora tjerati iz stranke iz nekih razloga, ja to jednostavno ne želim raditi, rekao je Karamarko odgovarajući na pitanje hoće li nekadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor biti izbačena iz stranke. Dodao je da neki ljudi zbog osobnih ambicija u stranci rade nered, no i istaknuo da je stranka jedinstvena i jedinstvenija nego ikad.

Karamarko je optužio pripadnike aktualne vlasti da upropaštavaju Hrvatsku na gospodarskom planu, a vrlo su aktivni i uporni na ideološkom planu.

- Zašto ste, drugovi, morali to učiniti, zašto ste odustali od pokroviteljstva Sabora nad Bleiburgom? Njima je Drug Tito vrijednost, a Franjo Tuđman nešto sumnjivo. Oni koji su vladali od 2000. do 2003. Hrvatsku nisu htjeli, ona im se dogodila, rekao je.

Za predsjednika Kluba utemeljitelja premoćno je, s 290 glasova, izabran nekadašnji ministar privatizacije Milan Kovač. To znači da će po funkciji biti i član predsjedništva HDZ-a. Dosadašnji predsjednik kluba utemeljitelja Đuro Perica nije se natjecao za novi mandat. (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter