Karamarko tužio Manolića zbog optužbe da je radio za Udbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko podnio je tužbu protiv Josipa Manolića koji ga je u intervjuu za tjednik "Nacional", početkom lipnja, optužio da je bio suradnik Udbe, potvrdio je Karamarkov odvjetnik Veljko Miljević. U izjavi Hini Miljević je kazao da je tužbu protiv Manolića, u ime svog klijenta, podnio prije petnaestak dana te da je još prerano govoriti kada bi se moglo zakazati prvo sudsko ročište.

"Na sudovima je vrijeme godišnjih odmora i osobno se ne bih žurio s podnošenjem tužbe, ali je Karamarko želio prekinuti nagađanja da najavljena tužba možda i neće biti podnesena", kazao je Miljević. Dodao je i da je, s obzirom da je sporni intervju objavljen 2. lipnja, tužba koju se mora podnijeti u tromjesečnom zakonskom roku, mogla čekati i početak rujna odnosno kraj godišnjih odmora. Manolić je u izjavi Hini kazao da je Karamarkovu tužbu očekivao još od trenutka kada je to predsjednik HDZ-a i najavio, prije dva mjeseca.

"To sam prihvatio kao najbolji način da se utvrdi istina. To sam očekivao i s veseljem sam doznao danas vijest da me je tužio", kazao je Manolić u četvrtak. Dodao je da još nije odredio odvjetnika koji će ga braniti pred sudom. Kada je nekoliko dana nakon objave intervjua najavio tužbu Karamarko je Manolićeve tvrdnje da je krajem 80-tih godina prošlog stoljeća surađivao s tadašnjom Službom državne sigurnosti (SDS), koja ga je ucijenila zbog njegovih veza sa sitnim kriminalcima, ocijenio lažima i klevetama, koje su plasirane u javnost "zbog političkih motiva i u predizborne svrhe".

Karamarko je tada tvrdio i da su neki bivši djelatnici SDS-a, koji su ga operativno obrađivali, spremni na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe na njegov račun lažne, odnosno da nije bio suradnik tajne službe bivše Jugoslavije, već je bio žrtva SDS-ove operativne akcije kodnog naziva "Trs". Naglasio je da je cijeli život otvoreno promicao proeuropsku i antitotalitarnu politiku, a Manolić ga želi diskreditirati jer se zalaže za procesuiranje krivaca za komunističke zločine.

Manolić, koji je bio jedan od osnivača HDZ-a i u doba borbe za neovisnost Hrvatske najbliži suradnik Franje Tuđmana, izjavio je za tjednik Nacional da bi se Tuđman, da je išao provoditi lustraciju, prvo trebao riješiti Karamarka jer je "radio za Udbu krajem 80-tih". Manolić je nakon Drugog svjetskog rata obnašao visoke dužnosti u Sekretarijatu unutrašnjih poslova NR Hrvatske i Udbi, a nadzirao je i sve zatvore za političke zatvorenike u bivšoj Jugoslaviji. Također je 1992. godine, kao tadašnji predsjednik hrvatske Vlade, bio šef Karamarku koji je imenovan za šefa njegova kabineta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter