Karamarko: SDP je u godinu i pol uništio Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirajući danas odluku agencije Fitch da smanji kreditni rejting Hrvatske na razinu tzv. smeća ocijenio je da se, nažalost, negativni trendovi nastavljaju - BDP pada i raste proračunski deficit na šest milijardi kuna.

- Stručnjaci našeg gospodarskog tima, za koji kažu da ne postoji, smatraju da bi se moglo dogoditi da dođu u pitanje isplate mirovina i plaća u prosincu, rekao je Karamarko novinarima uoči obilježavanja 23. obljetnice osnutka Mladeži HDZ-a.

Upitan je li, kao što je u Saboru upitao premijer, išao lobirati za sankcije Hrvatskoj, Karamarko je ustvrdio da je premijer osebujan u svojim mislima i da to više teško tko može pratiti. "Volim svoju zemlju i zadnje što želim u ovoj situaciji je da Hrvatska zaradi sankcije zbog njegove neozbiljnosti, neprofesionalnosti, površnosti njega i njegove Vlade", istaknuo je Karamarko.

- Kada je riječ o sankcijama, najveće sankcije koje je Hrvatska mogla doživjeti jest njegova Vlada i on sam", ustvrdio je.

Na upit kako komentira mogući kompromisni datum 1. siječnja iduće godine za primjenu tzv. lex Perkovića i je li to HDZ-u prihvatljivo, Karamarko je rekao da lex Perković treba biti povučen odmah i ispoštovano sve što je potpisano s EU-om. To trebamo učiniti da bismo dokazali vjerodostojnost i da možemo biti pravi član EU-a, i to smo oduvijek željeli. "Šest godina smo teško pregovarali, a ovi su to rasprčkali u nekoliko dana", ustvrdio je Karamarko te dodao da je potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding posebno naglasila riječ povjerenje koje je Hrvatska izgubila i to je zasluga ove vlade.

Odgovarajući na upit što mu je rekla njemačka kancelarka Angela Merkel u vezi s tzv. lex Perkovićem, Karamarko je rekao da ne treba mistificirati taj susret koji je bio protokolaran te da su razgovarali nekoliko minuta.

- Sama činjenica da sam pozvan da držim govor na skupu CDU-a, naše prijateljske stranke s kojom jako dobro surađujemo te da im dam potporu i pozovem Hrvate u Njemačkoj da za nju glasuju dovoljno govori da oni znaju da u Hrvatskoj postoje sugovornici i prijateljska stranka koja s njima dijeli europske vrijednosti. To sigurno nije prevariti europske suradnike i saveznike, rekao je Karamarko.

Na tvrdnje kritičara da HDZ nema gospodarski program Karamarko je rekao da oni nemaju pojma i da će program objaviti kad počne kampanja.

- Cijelo vrijeme se ide na izjednačavanje HDZ-a i SDP-a koji je de facto uništio državu u posljednjih godinu i pol dana i nas koji smo alternativa i oporba. Uvjeren sam da ću i ovaj mjesec biti najnepopularniji iako nisam upropastio odnose s EU-om, nisam premijer koji je hrvatski kreditni rejting doveo u smeće, izmislo lex Perković i napravio čitav niz gluposti, kazao je Karamarko. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter