Karamarko šalje policiju na seljake ukoliko blokiraju granicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osjecko-baranjska policija je, prema odluci ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, zabranila prosvjede kojima seljacke udruge žele blokirati 15 granicnih prijelaza s Madarskom, Srbijom i BiH, javlja HTV. Zabrana je donesena jer nisu ispunjeni svi uvjeti Zakona o javnom okupljanju.

Prosvjed najavljen za cetvrtak policija ce onemoguciti postavljanjem "dovoljnog broja ljudi" na granicne prijelaze kojima je dana zadaca da osiguraju promet.

Organizator prosvjeda, Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje, i njezin predsjednik Antun Laslo ne odustaju od planirane blokade, no nada u postizanje dogovora postoji jer ce ih još primiti ministar Petar Cobankovic.

Hrvatski seljacki savez ne prihvaca metode borbe koje provodi Zajednica te se nece pridružiti prosvjedu kojem je cilj osigurati garantiranu otkupnu cijenu za kilogram pšenice od 1,25 kune.

Pet seljackih udruga najavilo je da ce sutra u podne blokirati više granicnih prijelaza s Madarskom, Srbijom te Bosnom i Hercegovinom zbog nezadovoljstva otkupnom cijenom pšenice te brzinom isplate poticaja za pšenicu i uljanu repicu.

Najveca udruga - Hrvatski seljacki savez, slaže se da je cijena od oko 80 lipa za kilogram - što nudi vecina tvrtki mlinsko-pekarske industrije - neprihvatljiva i sramotno niska. No - ne slaže se s tako radikalnim potezima i ne podupire blokade te istice da bi seljaci bili zadovoljni cijenom od kunu i deset lipa ukljucujuci 15 lipa državnog poticaja.

Udruge, koje najavljuju organizaciju blokada i dalje ustraju na cijeni od kunu i 25 lipa za kilogram pšenice te dvije i pol kune za uljanu repicu. Vecina otkupljivackih tvrtki tvrdi da bi te cijene ugrozile njihovo poslovanje.


Podijeli: Facebook Twiter