Karamarko: S Mostom ćemo razgovarati o svemu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u srijedu da će u Šibeniku na sastanku s Mostom razgovarati o svemu, ne preciziravši hoće li podržati nestranačkog kandidata za premijera, kako to predlaže Most.

- O tome nije nuđeno ništa konkretno, već neke sheme, razgovarat ćemo o svemu. Treba se razgovarati, iako oni ne smiju predugo trajati jer je to kontraproduktivno. No, razgovarati se treba i oni se ne trebaju prekidati, kazao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a upitan hoće li podržati prijedlog Mosta da Vladu vodi nestranački premijer.

- S Mostom treba razgovarati i sve opcije staviti na stol te vidjeti argumente za i protiv. Podsjetio je da HDZ ima obaveze prema svojih oko 800.000 glasača pa će od Mosta tražiti da to respektiraju. "Imamo neke svoje preferencije, ali smo fleksibilni i želimo u prijateljskom tonu razgovarati o svemu", rekao je.

Ne iznoseći s kojim će prijedlozima HDZ ići na razgovore u Šibenik, Karamarko je dodao da ga brine što je sve tako općenito, upozorivši da bi volio da ta općenitost ne znači i dugotrajnost, što ne bi bilo dobro. "HDZ želi da ovo što prije završi, jer ovo je sad već, prije svega, mučenje građana", rekao je šef HDZ-a.

Smatra da sastanak u Šibeniku neće biti presudan jer se čeka i odgovor SDP-ove koalicije koja je, kako je rekao, već odbila mogućnost razgovora o velikoj koaliciji.

Karamarko je ponovio da je i on skeptičan prema dugotrajnosti tripartitne koalicije, ali smatra da o njoj treba razgovarati. "Ne smije se unaprijed odbacivati ništa i ne smije se dokidati bilo koja mogućnost da ovo završimo na najbolji mogući način", poručio je.

Karamarko je ranije u srijedu za N1 izjavio da ne odustaje od premijerske funkcije. "Ne, ne odustajem od premijerske funkcije. Razgovarat ćemo u Šibeniku, mi smo vrlo fleksibilni u razgovorima. Smatramo da treba što prije doći do saborske većine da bismo izbjegli izbore", rekao je Karamarko. (Hina)

Karamarko se odriče mjesta premijera?

Razgovori o sastavljanju Vlade danas se nastavljaju u Šibeniku i Zagrebu. Dodatna pojašnjenja zatražili su od Mosta i SDP i Domoljubna koalicija. U Zagrebu će se s predstavnicima Mosta sastati Branko Grčić i Siniša Hajdaš Dončić, koji su sudjelovali u pregovorima o reformama, i tu se ne očekuju neke spektakularne stvari. U prvom priopćenju Most je najavio i dolazak Bože Petrova, ali su naknadno, vjerojatno kad su čuli da u SDP-ovom izaslanstvu neće biti Zorana Milanovića, izvijestili da neće doći ni Petrov.

On s kolegama iz stranke ide u Šibenik da bi tamo razgovarao s Tomislavom Karamarkom i njegovim suradnicima. Taj bi sastanak već mogao nešto iznjedriti.

Komičan razgovor

– Prema Mostu ćemo ići s inicijativom koja je dobra i u sadašnjem bi momentu bila rješenje. Ostajemo otvoreni razradi ideja koje ima Most, ali i oni moraju biti otvoreni za ono što ćemo mi predložiti kao naše ideje. Ne vjerujem da će sve biti riješeno na tom razgovoru, no htio bih da oni čuju malo nas. Razgovor utroje u ponedjeljak bio je malo komičan, izjavio je jučer Karamarko.

Dakle, predsjednik HDZ-a sprema se Petrovu predložiti nešto na tragu Mostovog modela zajedničke vlade s nestranačkim premijerom, ali bi to isključivalo Milanovićevu koaliciju. Karamarko je u ponedjeljak rekao da "nema svetih imena" i moguće je, što se već danima nagađa, da će, u zamjenu za koaliciju s Mostom, ponuditi svoj odustanak od mjesta premijera. U HDZ-u se jučer za takav eventualni Karamarkov prijedlog Petrovu nije moglo dobiti potvrdu. Ne zna se niti koga bi predsjednik HDZ-a htio za premijera ako bi se on maknuo da bi olakšao sporazum s Mostom.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja kaže da će oni raspravljati o svakom prijedlogu, ali da uvjet za onog s kime nastavljaju razgovore ostaje prihvaćanje velike koalicije i nestranačkog premijera. No, ako, primjerice, Domoljubna koalicija pristane na nestranačkog premijera, ali ne i na veliku koaliciju ili ponudi Mostu da premijer bude Božo Petrov, Grmoja kaže da bi u tom slučaju odluku što dalje moralo donijeti Nacionalno vijeće Mosta.

Jednak mu je odgovor i na pitanje što ako jedna strana, a čini se da je to spremniji učiniti HDZ, ponudi da neki drugi član te stranke bude mandatar. Međutim, u razgovoru s pojedinim ljudima u Mostu doznajemo da je realno da bi u toj situaciji razgovarali i o mogućnostima da premijer, osim nestranačkog, bude i Petrov i netko iz HDZ-a prihvatljiv Mostu, a to nije Karamarko.

Višetjedna opcija

U Mostu procjenjuju da su šanse da se SDP, iako se tek očekuje njihov Glavni odbor, složi s bilo kojim premijerom osim Milanovića – gotovo nikakve.

I tu su potpuno u pravu. Ali, u SDP-u računaju s mogućnošću da se Karamarko odrekne premijerske dužnosti, da bi pridobio Most, no tvrde da zbog toga nisu naročito zabrinuti.

– To je već nekoliko tjedana realna opcija. Bilo bi to spašavanje HDZ-a od ostanka u opoziciji, ali i spašavanje Karamarka na način da zadrži mjesto predsjednika stranke. Samo, pitanje je može li se sve to skupa realizirati, rekao nam je jedan SDP-ov dužnosnik.

Socijaldemokrati su i dalje uvjereni da će uspjeti okupiti dovoljnu parlamentarnu većinu, koja bi, za prvu ruku, konstituirala Sabor.

– Taj silan pritisak s Pantovčaka da se što prije riješi sadašnja pat-pozicija dovest će do toga da potreban broj zastupnika konstituira Sabor. U tom slučaju predsjednica više ne bi mogla raspisati izbore. Premda je i sada sve jasno, konstituirajuća sjednica je prekinuta i nastavit će se kad zaključimo da postoji većina. Ne može predsjednica usred sjednice koja nije završila raspustiti Sabor i da nikome nije dala mandat za sastavljanje vlade jednostavno raspisati izbore, upozorava naš sugovornik iz SDP-a.

Zoran Milanović je jučer na Facebooku napisao da se trenutačno pregovara o odgovornosti prema hrvatskom narodu, a ne o foteljama. »Naš stav kao koalicije Hrvatska raste je jasan i to sam naglasio nedavno u svom pismu Mostu. Želimo nastaviti služiti našim građanima i voditi Hrvatsku u pozitivnom smjeru rasta, reda i rada. Kao i stotine tisuća građana koji su nam ukazali povjerenje na izborima, ne želimo dopustiti povratak u kaos, krizu i nebrigu za građane. To je naša zajednička dužnost i obveza«, napisao je predsjednik SDP-a.

Iscrpljivanje građana

Milanovićevi koalicijski partneri jučer su, pak, poručili da taj posao ne žele raditi u velikoj koaliciji s HDZ-om. Tako je Ivan Vrdoljak potpredsjednik HNS-a jasno kazao da se njegova stranka protivi takvoj koaliciji i da u toj vladi neće sudjelovati.

– Bit ćemo konstruktivna oporba, takva koalicija u suprotnosti je s voljom koju su građani iskazali na izborima. Takva koalicija ne poznaje oporbu i vraća nas u vrijeme socijalističkog saveza i jednopartijskog sustava, a HNS ne želi sudjelovati u jednopartijskom sustavu, kazao je Vrdoljak u videoporuci objavljenoj na YouTube kanalu HNS-a.

Petrovu je pak poručio da prestati iscrpljivati građane, kojima ne treba mesija. Velika je koalicija neprihvatljiva i njegovom stranačkom kolegi Goranu Beusu Richembergu koji smatra da je »usiljeno potiranje društvenog i političkog pluralizma pod krinkom jedinstva« ništa drugo nego totalitarna manira i antidemokratsko prizivanje jednoumlja. Pokušaj da se na čelna mjesta u državi dovedu na izborima neverificirani i nepoznati ljudi ocjenjuje opasnom i protuustavnom idejom.

Silvano Hrelja u potpunosti podržava stav HNS-a i smatra da bi vlada koju bi činila velika koalicija stalno bila u blokadi i da ne bi mogla funkcionirati.

– S takvom vladom francuski predsjednik Francois Hollande još uvijek ne bi mogao proglasiti izvanredno stanje nakon masakra u Parizu, kaže Hrelja. I predsjednica Laburista Nansi Tireli poručuje da se njezina stranka jasno opredijelila, da su oni lijeva opcija i koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir ni u jednoj kombinaciji.

Predsjednica pozvala ustavne stručnjake na Pantovčak

Predsjednica Republike pozvala je Karamarka i Milanovića u ponedjeljak na zajednički sastanak na Pantovčaku. Međutim, ta je informacija objavljena na internetskim portalima i prije nego što su njih dvojica pristali. Karamarko je, izlazeći jučer iz sjedišta HDZ-a, rekao novinarima da nije o tome ništa čuo.
– Mislim da je predsjednica za utorak zakazala konzultacije. Tako mi je rekla u ponedjeljak. Ne znam, tu informaciju nemam, čudio se Karamarko. Neslužbeno doznajemo da je Milanović jučer razgovarao s Kolindom Grabar-Kitarović u vezi s njezinom skorašnjim posjetom Turkmenistanu te da mu je ona tom prilikom spomenula taj sastanak s njom i Karamarkom, ali da još nije dobila premijerov pozitivan odgovor. U ponedjeljak će predsjednica primiti i petero ustavnih stručnjaka, Branka Smerdela, Zvonimira Lauca, Sanju Barić, Arsena Bačića i Matu Palića. (D. CIGLENEČKI, J. MARIĆ, Z. CRNČEC)


Podijeli: Facebook Twiter