Karamarko: Pokrećemo opoziv premijera Oreškovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dužan sam obavijestiti vas i javnost da HDZ pokreće postupak opoziva gospodina Tihomira Oreškovića. Dosta je razloga za to. Vidjeli smo da je Vlada disfunkcionalna u mnogim elementima. Smatramo da bi trebalo prestati s prepucavanjima, lošim odnosima ili poluodnosima. Hrvatska nema vremena i nema strpljenja, izjavio je Karamarko na tiskovnoj konferenciji koja je započela s 15-tak minuta zakašnjenja u Središnjici Hrvatske demokratske zajednice na Trgu žrtava fašizma 4 u Zagrebu.

- Ova Vlada treba biti homogena, čvrsta, jedinstvena ako želi postići svoje ciljeve, prije svega reforme, a u situaciji kakva jest to nije moguće. Ovim šokom želimo postići da se svi pokrenu, trgnu i shvate da su naši interesi veći i važniji od osobnih interesa. HDZ poziva sve sudionike ove političke igre da se uozbilje jer neće biti dobro. Neko vrijeme je izgubljeno, nekog vremena još ima. Preslagivanje je jedna opcija iako mi ne bježimo od izbora, štoviše ja sam u tom pogledu optimističan, no ne možemo izgubiti još šest mjeseci. Ne želim nikoga napadati, ali u ovoj lakdrdiji ne možemo dalje sudjelovati ako premijer traži da iz Vlade odstupe dva čelna čovjeka jer onda nešto nije u redu. Prije toga je i mene osobno podržao, da bi se nešto dogodilo nakon dva, tri dana. Ne želimo više biti pajaci u ovoj situaciji, kaže Karamarko.

Zanimljivo je da tijekom ovog obraćanja Karamarko "otrovne strelice" nije usmjerio na Petrova i Most, iako je u subotu na pitanje postoji li mogućnost da nakon svega ponovo sjednu s mostovcima za isti stol, kroz smijeh je izjavio da se taj ringišpril ipak neće dogoditi.

- Apeliram na sve politički misleće ljude da dobro razmisle gdje smo i što ćemo činiti dalje. Kada kažem da su nevjerodostojan partner, ne kažem da su loši, nedobronamjerni, ali to je kolektivitet koji nije imao glavu. Oni moraju imati strukturu, al nisu imali iskustva. Ne želim ih obezvrjeđivati, rekao je danas Karamarko.

Ivan Domagoj Milošević u međuvremenu je demantirao navode da je kandidat za mandatara.

U Hrvatskom saboru nešto iza 11 sati počeo je sastanak Kluba HDZ-a na koji si došli predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te većina HDZ-ovih ministara.

Karamarko će zastupnicima vjerojatno, predstaviti daljnje korake u pokušaju da riješi krizu vlasti. Očekuje se da će se potom krenuti u prikupljanje potpisa za Oreškovićev opoziv.

Takav prijedlog u saborsku proceduru može uputiti najmanje petina zastupnika, dakle dovoljan je 31 potpis. 

Na dnevni red saborske sjednice mogao bi se uvrstiti već u srijedu, 8. lipnja. Ako se to dogodi, Vlada ima osam dana očitovati se o prijedlogu, dakle do 16. lipnja.

Trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, rok je u kojem se Sabor treba odlučiti o Oreškovićevu opozivu. Odluči li ga opozvati, s premijerom će pasti i Vlada, nakon čega počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Ne uspije li nitko okupiti većinu, predsjednica Republike će raspustiti Sabor i raspisati nove izbore. (P.N./NL)

Na pitanje novinara zašto pressici nije nazočan i Milijan Brkić, Karamarko je odgovorio da ima privatnu obavezu, te da on ne može govoriti o njegovim privatnim obavezama. U međuvremenu je N1 objavio da se Brkić nalazi na suđenju tjedniku Nacional.


Podijeli: Facebook Twiter