Karamarko: Odluka o sukobu interesa je nakaradna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko dao je ostavku na mjesto Prvog potpredsjednika Vlade. Učinio je to nekoliko sati nakon što je  Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa presudilo da se nalazi u sukobu interesa u slučaju INA - MOL. Ostavka je najavljena jučer; o tome su novinarima govorili visoki izvori iz HDZ-a. Karamarko kaže da ostavka nema veze s odlukom Povjerenstva, da je ona posljedica odnosa o Vladi.

- Prije nekoliko dana sam rekao da ću podnijeti ostavku, što sam danas i učinio, što sad činim pred hrvatskom javnošću. Treba dati mjesto u Vladi ljudima koji će dati svježinu i neće biti opterećeni dosadašnjim odnosima. Nakon ove faze, sutra idemo u preslagivanje i vjerujem da će Hrvatska imati većinu koja će dati vladu svjesnu situacije u kojoj se Hrvatska nalazi. Pozivam Božu Petrova i Tihomira Oreškovića da također daju ostavku i tako da pokažu ozbiljnost. Nije primarno tko će od nas šta traditi, bitno je da budemo korisni, rekao je Karamarko, nazivajući svoju ostavku simboličnim činom.

Osluku o ostavci, rekao je, donio je prije sedam dana, a prije dva dana nju je akceptiralo i predsjedništvo HDZ-a. Aktualna Vlada, napomenuo je, nije funkcionirala zbog ignoriranja velike stranke, relativnog pobjednika na izborima.

- To je bilo neodrživo, disfunkcionalnost je neodrživa, uličarski odnosi s figom u džepu su neodrživi. Zbog toga odlazim iz vlade i očekujem da će to napraviti i svi drugi, rekao je Karamarko.

Karamarko je, također, komentirao odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koja mu ne ide na ruku.

- Povjerenstvo je danas razmatralo ovaj moj takozvani slučaj. I zadovoljan sam i nezadovoljan onim što su rekli. Nezadovoljan sam jer su konstatirali nekakav sukob interesa, a zadovoljan sam kad sam shvatio da je navodni sukob interesa realiziran na nekakvom neformalnom sastanku. U sukobu sam interesa jer imam stav. To me navodi na pomisao da se nismo možda vratili u vrijeme verbalnog delikta. Predsjednik stranke mora imati stav, rekao je Karamarko.

Odluku Povjerenstva nazvao je napola nakaradnom, a vjeruje da je ona isforsirana pritiskom, ne zna čijim.

- Na Upravnom sudu ću je u potpunosti pobiti. S tim se ne mogu složiti. Bilo je to vrlo neozbiljno, rekao je Karamarko. (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter