Karamarko odbija Milanovicev poziv na konsenzus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo sigurno je da ce propasti još jedan pokušaj politickog konsenzusa oko stvari za koje Vlada smatra da su od nacionalnog interesa. Rijec je o dogovoru sa sindikatima oko smanjenja prava više od 300 tisuca zaposlenih u javnom sektoru i javnim poduzecima, cime bi se ucvrstila proracunska štednja.

Premijer Zoran Milanovic pozvao je u cetvrtak u Dnevniku Nove TV i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na dogovor oko rezanja, primjerice božicnica i regresa, u javnom sektoru isticuci da je to "pitanje hrvatskog novca i perspektive u sljedecih pet godina".

No, Karamarko je jucer odbacio mogucnost podmetanja oporbenih leda za provodenje poteza koji bi, kako je rekao, "štetili standardu naših ljudi". Predsjednik HDZ-a misli da Milanovic još uvijek nije ni precizirao što bi bio predmet konsenzusa izmedu dvije najjace politicke stranke u Hrvatskoj.

- Dobit ce od nas podršku za sve dobro i pozitivno, a kritizirat cemo ih za ono što nije. Tako podržavamo dijalog socijalnih partnera, ali necemo podržati ništa što bi štetilo standardu naših ljudi, odgovorio je Karamarko na pitanje je li moguca potpora HDZ-a rezanju prava iz kolektivnih ugovora.

Zasad dakle nije jasno oko kojih bi to pitanja Karamarko pristao na konsenzus. Sadašnja Milanoviceva situacija jako podsjeca na onu u kojoj je bila Jadranka Kosor za vrijeme premijerskog mandata. I ona je pozivala na konsenzus tadašnjeg šefa najjace oporbene stranke Zorana Milanovica, ali on se nije dogodio. Pritom je Jadranka Kosor imala iste argumente kao danas Milanovic. (D. CIGLENECKI, J. MARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter