Karamarko nije potvrdio da ima 76 glasova u Saboru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko novinarima u ponedjeljak nije želio reći ima li HDZ u Hrvatskome saboru 76 glasova, koliko je potrebno za sastavljanje nove većine bez Mosta, no poručio je kako su izbori zadnje što HDZ želi.

Na pitanje novinara je li njegova stranka prikupila 76 glasova, koliko je potrebno u Saboru za opoziv premijera Tihomira Oreškovića i imenovanje novog mandatara Zdravka Marića, Karamarko je odgovorio da su izbori zadnje što on i HDZ žele. Na ponovljeno pitanje odbio je reći ima li njegova stranka 76 potrebnih glasova, dodajući kako ne želi kvariti neke dobro odrađene poslove.

Prijevremeni izbori za njega su veliki gubitak vremena, novca i energije. "Hrvatska nema vremena za ove političke igre, za ovaj politički folklor koji nije dobar", ocijenio je.

Na pitanje kada se može očekivati izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću, odgovorio je kako to ovisi o predsjedniku Sabora i da će se to dogovoriti. Ne zna, rekao je, na što je predsjednik Vlade mislio kad je rekao da će se u Saboru braniti od laži i podmetanja.

Ustvrdio je kako su pred njima još neke odluke te da su mogući svakakvi obrati. O današnjoj političkoj sceni u Hrvatskoj Karamarko je rekao kako neće reći da je nepredvidljiva, a drži da tu ima "nekoliko pravaca". Dodao je da će nastojati što prije riješiti probleme i smanjiti tenzije.

Na pitanje je li ministar financija Zdravko Marić njegov izbor za mandatara i može li i on kao premijer Orešković imati teret jer nema izborni legitimitet, Karamarko je odgovorio da su u ovom trenutku tražili najkvalitetnijeg čovjeka te kako misli da je dobar kandidat jer poznaje hrvatske političke prilike i ima potrebnu širinu.

Hrvatska demokratska zajednica za poslijepodne je najavila sjednicu Predsjedništva, a sutra bi se, po neslužbenim informacijama, u 15 sati trebao održati sastanak čelnika HDZ-a i Domoljubne koalicije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter