Karamarko: Nema više nedodirljivih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u srijedu je, prilikom otvaranja podrucnih ureda policijskog USKOK-a, porucila da uskocki tužitelji i policajci imaju punu potporu njene Vlade. Naglašavajuci odlucnost Vlade u borbi protiv korupcije, premijerka Kosor posebno se obratila mladima porucivši im da ce se za svoju buducnost moci izboriti samo znanjem i umijecem, a nikako vezama, poznanstvima i korupcijom. Vec sad, istaknula je, akcijski plan ispunjen je gotovo u potpunosti, donesen je niz zakona, a osnovane su i unaprijedene brojne institucije, no Kosor ne namjerava posustati.

- Nitko nece napredovati zbog svog imena i prezimena, istaknula je. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u slicnom je tonu popratio otvaranje regionalnih policijskih uskockih ureda u Rijeci, Osijeku, Splitu i Zagrebu. Ponovio je da u policiji ne postoji nikakva tolerancija na korupciju te dodao da ona zajedno s tužiteljima cini sve da svede korupciju na najmanju mogucu mjeru.

- Nema i nece biti nedodirljivih osoba i slucajeva, rekao je Karamarko.

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbic pozvao je gradane da s više povjerenja suraduju s policijom jer efikasne borbe protiv korupcije nema bez povjerenja javnosti. U cetiri regionalna policijska ureda te u krovnom uredu pri Ravnateljstvu policije zaposleno je stotinjak policijskih službenika. Smješteni su u otprilike tisucu cetvornih metara poslovnih prostorija MUP-a, u ciju je adaptaciju uloženo 2,8 milijuna kuna. Za potrebe uskocke policije nabavljeno je i 80 novih vozila.

Ove je godine tužiteljski USKOK prijavio 864 osobe, provodio istrage protiv 364, optužio 231 i dobio osudujucu presudu za 94 osobe. Po ideji Vlade, osnivanjem uskocke policije dovršena je tzv. uskocka vertikala, u kojoj je još i tužiteljski USKOK te posebni odjeli na cetiri najveca županijska suda u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter