Karamarko: Neću smijeniti Kalmetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je odgovorio na optužbe koje na njegov račun stižu iz SDP-a i najavio da u ovom trenutku sigurno neće smijeniti Božidara Kalmetu s mjesta potpredsjednika HDZ-a niti mu sugerirati da napusti dužnost zadarskog gradonačelnika samo zato što ga je dio medija već sad proglasio krivim.

- Vjerujem u presumpciju nevinosti i ne možemo čovjeka optuživati i procesuirati u tom smjeru samo zato što se određeni dio tiska upravo tako usmjerio i već sad ga proglasio krivim, rekao je Karamarko u intervjuu za RTL televiziju te dodao da još ništa ne znači ni to što je uhićen velik broj Kalmetinih suradnika. "Pustimo da Državno odvjetništvo obavi svoj posao, a onda kad dobijemo presudu, kad vidimo što se događa, postupit ćemo kao odgovorna stranka", naveo je.

Pritom je dodao i da četiri osobe koje su uhićene nisu članovi HDZ-a i da je prvi uhićeni, Sapunar, doveden od čelnika jedne stranke iz Kukuriku koalicije pitajući može li se onda implicirati krivica i odgovornost tih stranaka.

Upitan bi li njemu "ispred nosa" moglo nestati 40 milijuna kuna odgovorio je protupitanjem: Kako je u Riječkim tržnicama nestalo 80 milijuna kuna? Dodao je da ima tih slučajeva puno ponovivši da treba pričekati presudu i nikoga unaprijed ne optuživati.

Na upit je li policija istraživala tadašnjeg ministra Kalmetu i te afere dok je on bio na čelu MUP-a, Karamarko je kazao da je Vlada HDZ-a pokretala sve te aktivnosti i postupke. "Zato smo i počeli s HDZ-ovim 'nepodopštinama'. I zato govorimo o katarzi koju smo prošli, a mnogi to nisu i čeka ih taj proces", naglasio je.

Ministru Jovanoviću, koji je rekao da Karamarko nagluh i ne vidi dobro jer na čelu obavještajnih službi i kao ministar unutarnjih poslova nije vidio kriminal, odgovorio je da jako malo poznaje zakon i da bi trebao pročitati zakon o obavještajnoj službi i unutarnjim poslovima pa bi vidio koja je njihova uloga.

- A ono jučer što je rekao - to je bila parada pokušaja da se više ne govori o njihovim neuspjesima, jer ova Vlada je gotova i pitanje je vremena koliko će trajati njihova agonija. Oni više ništa ne mogu napraviti. Zadnji vapaj građanima je: "Ali, vidite, HDZ je lopovska organizacija, a mi smo jako dobri". Ako ćemo o lopovskoj i zločinačkoj organizaciji, onda se možemo doista baviti njima, a otvorit ćemo i te neke teme, kazao je Karamarko.

Na izjavu ministra Linića da nisu krivi pojedinci, nego stranka koja je stvorila okružje u kojem je moguć bio kriminal ogromnih razmjera, odgovorio je da su mnogi članovi HDZ-a procesuirani i na sudu kao i da se od toga distanciraju. "Mi danas imamo, ne drugi, nego drugačiji HDZ. Mi smo u HDZ vratili domoljublje, a izbacili nepoštenje. Prema tome, Linić je zadnji koji o tome može pričati", dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter