Karamarko mora pojasniti je li sudjelovao u odlučivanju oko arbitraže RH i MOL-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pozvalo je prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da u roku od 15 dana podnese pisano očitovanje na odluku kojom je u srijedu pokrenut postupak protiv njega kako bi se utvrdilo je li on u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa tvrtki njegove supruge i prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

Karamarko se 15 dana od primitka odluke treba pismeno očitovati kako bi, uz ostalo pojasnio je li kao član Vlade sudjelovao u raspravljanju ili donošenju odluka o stavovima i politikama Vlade koje se odnose na arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a.

Javnosti je opće poznata situacija vezana za poslovne odnose tvrtke Drimia u 80-postotnom vlasništvu Karamarkove supruge Ane Karamarko i tvtke Peritus savjetovanje u vlasništvu Josipa Petrovića koji se istovremeno nalazi u poslovnom odnosu s Molom, kazao je član Povjerenstva Davorin Ivanjek koji vodi predmet prvog potpredsjednika Vlade.

Kao bitne činjenice za utvrđivanje javnog i privatnog interesa istaknuo je dva arbitražna postupka koja se vode između Hrvatske i Mola.

Jedan postupak je u studenom 2013. pokrenuo Mol pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu radi utvrđivanja ispunjavanja ugovora o plinskom poslovanju Hrvatske koja se tim ugovorom obvezala da će skladištiti, prodavati i otkupljivati plin po tržišnoj cijeni u razdoblju od 15 godina.

Drugi postupak pokrenula je Hrvatska protiv Mola pred Komisijom UN-a za međunarodno trgovačko pravo u siječnju 2014., pobijajući ugovor iz 2009. kojim su upravljačka prava prenesena na Mol. Obje kompanije traže naknadu štete.

Povjerenstvo, rekao je Ivanjek, u postupku treba utvrditi je li Karamarko u obnašanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade na bilo koji način predlagao i sudjelovao u raspravljanju ili donošenju bilo kakve odluke vezane za arbitražne postupke između Hrvatske i Mola, je li sudjelovalo u bilo kojim drugim pitanjima od značaja za Inu i može li takvo postupanje dužnosnika u buduće dovesti u situaciju sukoba intersa. Treba utvrditi također i je li taj dužnosnik propustio javno deklarirati okolnost tog poslovnog odnosa i bi li time došlo do nepoštivanja načela djelovanja javne dužnosti.

To tijelo dosad je razmatralo i utvrđivalo vlasničke udjele u tvrtkama Drimia i Peritus savjetovanje kao i postojanje poslovnih odnosa Peritus savjetovanja s Molom i s Drimiom.  Prema medijima proizlazi da se Peritus savjetovanje nalazi u poslovnim odosu s Molom i da je Peritus savjetovanje u poslovnim odnosu s tvrtkom Drimia, kazao je Ivanjek.

Podsjetio je pritom na dvije izjave Karamarka kojima se očitovao vezano za sporni poslovni odnos. U izjavi od 18. travnja Karamarko je potvrdio prijateljske odnose s Petrovićem i naveo je da je dosad znao strogo razdvajati privatne od javnih interesa. U drugoj izjavi istaknuo je da neće sudjelovati u bilo kakvim odlukama vezanima za Inu sve dok Povjerenstvo ne donese odluku, a napomenuo je i da se dosad zalagao da dođe do obastranog povlačenja iz arbitražnih postupaka.

Ivanjek kaže da Povjerenstvo nije ovlašteno niti utvrđuje bi li povlačenje iz postupaka štetilo ili koristilo Hrvatskoj. „Nama je samo bitna činjenica utvrđenja postojanja te dvije arbitraže jer se to referira na javni interes u kojem Hrvatska ima interesa uspjeti“, rekao je Ivanjek, dodavši da Povjerenstvo ne ulazi ni u problematiku hoće li se odnos Ine i Mola riješti pregovorima ili arbitražom.

Povjerenstvo će zbog rješavanja tog predmeta zatražiti podatke od nadležnih tijela i tvrtki koje su sudjelovale u poslovnom odnosu. Od Vlade je još 12. svibnja zatražilo očitovanje o tome jesu li Vlada ili uži kabinet raspravljali o eventualnom prijedlogu da Hrvatska povuče tužbu u arbitražnom postupku protiv MOL-a. Od Vlade je zatraženo i da se očituje o tome je li razmatrala takvu mogućnost, ako jest na čiji prijedlog i je li Karamarko pritom deklarirao okolnost poslovnog odnosa.

Postupak radi utvrđivanja mogućeg sukoba interesa i povrede načela djelovanja, Povjerenstvo je pokrenulo temeljem zahtjeva kojeg je osobno podnio Karamarko. Osim njegovog zahtjeva, u Povjerenstvo je stigla i jedna neanonimna prijava koja se odnosi na isti slučaj pa je Povjerenstvo spojilo zahtjev i prijavu u jedan predmet za koji će donijeti jednistvenu odluku.

Postupak protiv dužnosnika temeljem prijave Povjerenstvo može pokrenuti, dok je temeljem zahtjeva dužnosnika kao i u Karamarkovom slučaju obvezno pokrenuti postupak.

Iz rada na tom predmetu izuzeo se Boris Pidić jer je bio savjetnik u kabinetu ministra unutarnjih poslova dok je ministar bio Karamarko.

Karamarko je zahtjev podnio 10. svibnja, zatraživši da se ispita mogući sukob interesa s obzirom na medijsko zanimanje i brojne insinuacije i netočne informacije u medijima o poslovnoj suradnji.

Tjednik Nacional nedavno je objavio ugovor između tvrtke u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Šarić (sada Karamarko) i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića. U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge, tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter