Karamarko mobilizira patuljke za izborne bitke

Tomislav Karamarko: HDZ želi na iduće izbore izaći u koaliciji sa "srodnim strankama" (Davor Pongračić/CROPIX)
Tomislav Karamarko: HDZ želi na iduće izbore izaći u koaliciji sa "srodnim strankama" (Davor Pongračić/CROPIX)

Potpisivanje sporazuma o trajnoj suradnji HDZ-a, Bloka umirovljenici zajedno i HSP-a "Ante Starčević", koji se očekuje u najskorije vrijeme, zanimljiv je događaj na hrvatskoj političkoj sceni. Radi se o prvoj "velikoj koaliciji" koja se sklapa uoči lokalnih izbora u svibnju 2013. godine, a predviđeno je da se ta održi i do izbora za Europarlament, odnosno parlamentarnih izbora 2015. U koaliciju je pozvana i Hrvatska seljačka stranka, čiji je predsjednik Branko Hrg izjavio da je za to još prerano. On je ustvrdio da bi HDZ i HSS mogli zajedno tek na europske izbore.

Problem koji se uočava u stvaranju nove koalicije na desnom političkom krilu svakako je nedostatak zajedničkog programa tih stranaka te očita nejednakost partnera. Malim strankama teško će se isplatiti koalicija s HDZ-om koji ih može iskoristiti samo kao pripomoć u prikupljanju odbjeglih desnih i umirovljeničkih glasova. Prema najavama Tomislava Karamarka, HDZ želi na iduće izbore izaći u koaliciji sa "srodnim strankama", ali teško da će mu glavni partner biti izvanparlamentarne interesne stranke poput BUZ-a ili jednozastupničke stranke kakvi su "starčevićanci".

Očito je da se nova opozicijska "Kukulele" koalicija - kako je još uoči prošlih izbora za Sabor HDZ i partnere okrstio predsjednik Ivo Josipović - bavi kopiranjem vladajuće Kukuriku koalicije. Ulogu HSU-a u Karamarkovoj koaliciji zadobiva BUZ, HSS će "jednog dana" postati HNS, dok su desni "starčevićanci" možda zamišljeni kao protuteža lijevo liberalnom IDS-u. Stranka Ruže Tomašić doduše nije regionalna - ali jedini su mandat dobili u devetoj izbornoj jedinici, u Dalmaciji, gdje su i najpopularniji.

Poseban problem u oporbenoj koaliciji desnice mogli bi predstavljati umirovljenici. Koordinator BUZ-a Lazar Grujić već je naglasio da njih ne zanimaju "ideologija, vjera i nacija" - nego samo penzije - što ih svakako stavlja u poseban odnos prema tvrdoj desnici pravaške liderice Ruže Tomašić i salonskom desničarenju Karamarka i njegovih stranačkih suradnika. U BUZ-u, koji je na prošlim parlamentarnim izborima propali u koaliciji s listom dr. Ljube Jurčića i manjih regionalnih stranaka, ističu da ih uopće ne zanima tko će biti preostali koalicijski partneri okupljeni oko HDZ-a.

Lider HDZ-a Karamarko teško da će imati koristi u mobiliziranju političkih patuljaka za predstojeće izborne bitke. Bez obzira nalaze li se oni na krajnjoj desnici ili negdje drugdje, njegova je pozicija neupitna, dok bi HDZ trebao birače potražiti u političkom centru, a u tome mu partnerske stranke na koje računa ne mogu pomoći. (Piše Dubravko GRAKALIĆ )

INTEGRALNA ANALIZA U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter