Karamarko: ja sam antitotalitarist

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas je u Valbandonu gdje je sudjelovao u svecanosti obilježavanja 20-godišnjice osnutka Specijalne postojbe policije Bak - Istra odgovarajuci na novinarska pitanja pojasnio svoju izjavu iz Dubrovnika kada je rekao da on nije samo antifašist vec i antikomunist naglasivši kako je njegova poruka bila jasna - da je antitotalitarist.

"Ono što sam ja rekao u Dubrovniku je bilo vrlo jasno. Rekao sam da sam antifašist, ali da je za mene svaki zlocin zlocin. Prema tome kako hrvatski narod ima jedno krvavo iskustvo i s komunizmom i da sam isto tako i antikomunist. Ja sam dakle anititotalitarist", rekao je Karamarko.

Dodao je kako je on protivnik bilo koje totalitarne misli, bilo ona nacisticka i fašisticka, a što je, nastavio je, najstrašnije što se u ljudskoj povijesti dogodilo, "jer su oni stvorili industriju smrti".

"A isto tako sam rekao da su i komunisti stvorili nekakve manufakture smrti koje su bile jako uspješne i efikasne", nastavio je Karamarko i dodao kako, prema tome, samo ludak ne može biti antifašist i antikomunist. "Eto to je bila moja izjava. Ja sam samo protivnik svih totalitarizama, jer su sve te totalitarne misli 20. stoljeca ideološki otpadi tog istog stoljeca", zakljucio je Karamarko.

Odgovarajuci na pitanje zašto se u procesuiranje zlocina komunistickog režima krenulo tek sada, a ne prije 20 godina, Karamarko je kazao kako on ne može odgovarati za ono što se cinilo ili nije cinilo prije 20 godina, "jer ja sam ministar tek 2,5 godine, a procesuiranje komunistickih zlocina jest posao MUP-a".

"Mi to radimo vec neko vrijeme. Dok sam bio u SOA-i prikupljali smo adekvatne materijale, a danas to i policija radi. No, morate znati da policija nije jedina u tom lancu. Postoji državno odvjetništvo, istražni sudovi i svi mi skupa, moramo sinergijski djelovati da bismo bili efikasni. Tako je i u ovom posljednjem slucaju, Boljkovac. Neki slucajevi se dogadaju, obraduju i vjerujem da ce biti i realizirani", kazao je Karamarko.

On nije želio odgovoriti na pitanje dokle se stiglo u istrazi protiv Josipa Boljkovca, koji se tereti za ratni zlocin pocinjen nakon 2. svjetskog rata, ali je na to pitanje odgovorio ravnatelj policije Oliver Grbic, koji je potvrdio da Policijska uprava Karlovacka u suradnji i koordinaciji s Ravnateljstvom policije provodi kriminalisticko istraživanje.

"Kriminalisticko istraživanje nalazi se u završnoj fazi i u narednih nekoliko dana obavit ce se završne konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom u Karlovcu i onda ce uslijediti daljnji koraci", kazao je Oliver Grbic.

Josip Boljkovac, bio je partizanski sudionik 2. svjetskog rata, potom šef tadašnjeg karlovackog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA), a nakon osamostaljenja Hrvatske i prvi ministar unutarnjih poslova, danas je u mirovini.


Podijeli: Facebook Twiter