Karamarko: Imamo jako puno vjerodostojnih potpisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u četvrtak novinarima kako je Domoljubna koalicija na konzultacije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović došla s jako puno vjerodostojnih potpisa, ne želeći precizirati njihov broj, te dodao da sve ovisi o Mostu s kojim je Domoljubna koalicija bliska u reformskim stajalištima.

- Blizu smo jednog velikog broja potpisa. Sve ovisi o Mostu i oni će presuditi u ovoj priči. Vjerujem da smo bliski u našim stavovima i da smo bliski u reformskim stavovima, kazao je Karamarko. Istaknuo je i da HDZ već tri godine govori o reformama, o potrebi smanjena plaća saborskih zastupnika, vladinih dužnosnika i drugih. 

- Čitav niz stvari koje se zahtijevaju kroz reforme mi već imamo razrađene i kroz provedbene dokumente, kazao je.

Predsjednik HDZ-a smatra i da će za desetak dana pregovori s Mostom biti završeni, jer kako je rekao, svaki dan otežava situaciju u zemlji. "Moramo imati čvrstu vladu s gotovim programima, a mi ih imamo. Tu je jako bitan gospodarski, ali i sigurnosni aspekt", naglasio je.
Karamarko je kazao i da je Domoljubna koalicija u pregovorima s Mostom pristupila otvoreno, pošteno i principijelno te su prezentirali sve svoje programe.

Naglasivši da je HDZ-ova Domoljubna koalicija relativni pobjednik parlamentarnih izbora Karamarko je rekao da se nada da će Most prepoznati razliku između njih koji imaju reformske programe i onih koji četiri godine upropaštavaju hrvatsko gospodarstvo.
Na ponovni upit koliko Domoljubna koalicija ima potpisa, odgovorio je da će ih biti dovoljno, napomenuvši da im neće biti potrebni ni svi potpisi zastupnika Mosta, iako se nada da će Most ostati homogen. 
- Nadamo se da ćemo se s njima dogovoriti i da će oni biti homogeni u maksimalnom broju, ali i to će nam biti višak. Očekujemo s njima dogovor, ali s njima ćemo ih imati puno više od potrebnih 76 potpisa, istaknuo je Karamarko.  

Karamarko: Nije dobro da se Raškovića pritišće

Upitan kako komentira da u SDSS-u pritišću svog zastupnika Mirka Raškovića vezano za njegovu potporu za mandatara vlade, Karamarko je naglasio da to nije dobro.

- Nije dobro ako ga pritišću. Čuli smo da postoje pritisci raznoraznih vrsta, i to nije dobro. Osam zastupnika nacionalnih manjina trebaju zastupati interese svojih nacionalnih manjina, a ne se postavljati  kao stranka, kazao je. Karamarko je upitao i zašto bi zastupnici nacionalnih manjina a priori trebali podržavati tzv. lijevu opciju koja je bila neuspješna u svom mandatu i gospodarski upropastila Hrvatsku.

- Prestanimo onda govoriti o lijevima i desnima, prestanimo govoriti onda o manjinama i većinskom narodu. Hajdemo govoriti o kvaliteti života i je li ova vlada u svom mandatu zaista podigla njegovu kvalitetu. Nije, upropastila je Hrvatski. Zašto onda a priori davati glas i potporu takvima, istaknuo je Karamarko.
Karamarko nije želio odgovoriti je li zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj dala potpis HDZ-u, rekavši da koliko zna, nije.
Na konzultacijama s predsjednicom Republike, koje su večeras trajale više od pola sata, uz Karamarka su bili i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik HSP dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, predsjednik HSS-a Branko Hrg, Blok umirovljenici zajedno Milivoj Špika i predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.

Milanović: Imamo 66 potpisa, bez Mosta ne možemo

Predsjednik SDP-a i čelnik koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović u četvrtak je nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku izjavio da kao kandidat za mandatara Vlade ima nedovoljnih 66 potpisa potpore te će stoga nastaviti razgovore s Mostom nezavisnih lista, kojem je poručio – "ne trebate se priklanjati, uključite se".

U izjavi novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Republike, koje su trajale tek 10-ak minuta iako je prema protokolu bilo predviđeno pola sata, Milanović je najavio i da će nastavak konzultacija uslijediti 7. prosinca, a da će predsjednica Grabar-Kitarović prvu sjednicu Hrvatskoga sabora sazvati nekoliko dana prije ustavnoga roka koji je 13. prosinca.
Uz Milanovića, na Pantovčak su došli i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, čelnica Laburista Nansi Tireli te predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.
- Sve je jasno za sada; ja kao kandidat za mandatara imam 66 potpisa, a to nije dovoljno. Vidjet ćemo što imaju drugi, tko su drugi kandidati. I idemo dalje s pregovorima, s razgovorima. Sve je jasno za sada, drugi krug konzultacija je 7. prosinca i to je to, kazao je Milanović te dodao: "Naravno, bez Mosta ne možemo".
Mandataru je potrebna potpora natpolovične većine izabranih saborskih zastupnika, odnosno 76 potpisa te Milanoviću treba još 10 potpisa. Vjeruje da će u tom smislu razgovori s Mostom dobro završiti. "Mi bismo htjeli cijeli Most, i to sam rekao u izbornoj večeri, da krenemo razgovarati o budućnosti Hrvatske", rekao je Milanović, potvrdivši da bi Most bio dio Vlade ako on bude premijer.
- Ne trebate se priklanjati, uključite se, poručio je Mostu, a na pitanje novinara rekao je kako ne može reći koliko će trajati ti razgovori.
- Sabor će biti sazvan nekoliko dana prije ustavnoga roka, a on je 13. prosinca, i to je nedjelja. Dakle, Sabor će biti sazvan par dana ranije, a to će vam reći i predsjednica, to nije nikakva tajna. Sabor se konstituira izborom predsjednika običnom većinom, mada je to uvijek bila aklamacija, a vidjet ćemo hoće li i sada biti tako, dodao je Milanović.
Nije htio nagađati hoće li se neki od članova Mosta prikloniti koaliciji Hrvatska raste, kao ni hoće li neki članovi odustati od potpore. Milanović se pritom osvrnuo i na pitanje manjinskih zastupnika, odnosno činjenicu da Mirko Rašković iz SDSS-a nije dao potporu njegovoj koaliciji te naglasio da on ni na koga nije vršio pritisak. 

- Ja nemam politiku da pecam, kao moji prethodnici, jednog po jednog predstavnika manjina. Šest predstavnika manjina je potpisalo, ne želim prejudicirati hoće li još tko potpisati. Ja ni na koga ne vršim pritisak, kazao je Milanović. Naglasio je da Raškovića nije poznavao do prije tjedan dana.
- Što se događa ja ne znam. (...) Gospodin Rašković je član SDSS-a, na kraju krajeva mandat je njegov i on će objasniti sebi i javnosti, ako to želi, o kakvim je pritiscima riječ. Od mene sigurno nije bilo pritisaka. Ne poznamo se, rekao je čelni čovjek koalicije Hrvatska raste.
Milanović je u izjavi novinarima najavio i da očekuje da će sutra biti objavljeni povoljni gospodarski pokazatelji, odnosno, kako je rekao, gospodarski rast u trećem kvartalu znatno veći nego u drugom kvartalu.

Most za sada nije dao potporu niti jednoj koaliciji

Most nezavisnih lista izvijestio je u četvrtak na konzultacijama predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da u sadašnjem trenutku ne daju potporu za sastavljanje vlade niti jednoj koaliciji -  ni HDZ-ovoj Domoljubnoj niti SDP-ovoj Hrvatska raste, izjavio je na Pantovčaku čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Petrov je novinarima kazao da Most u ovom trenutku ima 16 glasova, dok će dodatna dva glasa biti odlučena do kraja vikenda.
- Iznijeli smo stavove kakve s medijima komuniciramo zadnja dva tjedna, i to smo potvrdili i predsjednici Grabar-Kitarović. Od jedne i druge strane (HDZ i SDP) očekujemo da nam odgovore na dio koji se do sada stručno ispregovarao, a nakon toga na naše zahtjeve koji će biti vrlo skoro dostavljeni, nadam se da će ih prihvatiti obje strane pa ćemo moći sjesti za zajednički stol, kazao je Petrov.
Ponovio je da Most trenutno nema nikakvo opredjeljenje ni prema lijevoj niti prema desnoj koaliciji. 

- Imamo naše zahtjeve za reformama, stručnom vladom i zajedništvom, rekao je Petrov. Dodao je da sada čekaju pismene odgovore, a onda će se nastaviti razgovori dalje.
Petrov je također kazao da dužina pregovora ne ovisi o Mostu jer su oni iznijeli svoje stavove te trenutno čekaju HDZ i SDP da se izjasne. Izrazio je i uvjerenje da će se zbog situacije u zemlji postići konsenzus vezan uz njihove zahtjeve.

- Očekujem da će i jedni i drugi moći prepoznati taj dio. Ako je već na nižoj razini postojala suradnja između HDZ-ova Davora Ivana Stiera i SDP-ova Tonina Picule, onda ne vidim zašto bi sadašnja situacija mogla biti drugačija. Tu očekujem dovoljno razuma i mudrosti i da će se moći sjesti za zajednički stol, kazao je Petrov nakon polusatnih konzultacija s predsjednicom Republike.
U izaslanstvu Mosta, uz Petrova, bili su Robert Podolnjak, Stipe Petrina i Ivan Lovrinović.

HDSSB i Živi zid ne podržavaju nijednu koaliciju

HDSSB i Živi zid u četvrtak na konzultaciji s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku, nisu dali potporu niti jednoj koaliciji, a Narodna stranka - reformisti za mandatara je podržala Zorana Milanovića.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je da je njegova stranka u novom sazivu Hrvatskog sabora spremna biti i u opoziciji, istaknuvši da niti jednoj opciji nisu dali potpise svojih zastupnika. 

- Ako bude bilo potrebe za sklapanjem parlamentarne većine, spremni smo preuzeti odgovornost i razgovarati. Naš program je vrlo jasan - Slavonija čeka, kazao je Vulin.

Smatra da je još uvijek sve u rukama Mosta, da je situacija još nestabilna i ako se to u nekoliko idućih dana ili tjedana ne promijeni, HDSSB je spreman razgovarati i preuzeti odgovornost, rekao je. Vulin je napomenuo da su spremni razgovarati s onima koji imaju šansu sastaviti parlamentarnu većinu bez nekog dugog oklijevanja i klauzura od nekoliko dana, jer, dodao je, njihov je program vrlo jasan. 
Upitan hoće li u Saboru HDSSB osnovati klub zastupnika sa strankom Milana Bandića odgovorio je da ništa nije konkretno dogovoreno te kako ima mogućnosti za suradnju i u tom smislu.

Sinčić: Živi zid ne podupire ni jednu koaliciju 

I predsjednik Živog zida Ivan Sinčić izvijesti je da je predsjednici Grabar-Kitarović, na upit hoće li dati potporu HDZ-ovoj ili SDP-ovoj koaliciji, odgovorio da to nije moguće jer ostaju iza one politike koju su obećali svojim biračima. 

- Ako bilo koja stranka ili koalicija u Saboru predloži mjere za koje se Živi zid zalaže - ukidanje valutne klauzule, kazneni progon guvernera HNB-a Borisa Vujčića, smjene korumpiranih sudaca i slično, mi ćemo mjere korisne hrvatskom narodu podržati u Saboru bez obzira od koga dolazile, naglasio je Sinčić.

Čačić podupro Milanovića za mandatara

Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić na konzultacijama je podupro Zorana Milanovića za mandatara.

Predsjednicu Republike izvijestio je da smatra da su novi izbori najgore rješenje u ovom trenutku za zemlju, ne samo zbog cijene, već i zbog ukupne situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, rekao je.
No, ako Milanović uz potporu reformista i svih drugih koji su mu je dali, ne uspije formirati parlamentarnu većinu, Čačić je najavio i da je spreman - ako desni centar formira većinu, njihovoj vladi dati podršku. 

- Ne mislim da treba izigravati demokratsku volju građana na bilo kakav način. Svaka stranka u parlamentarnoj demokraciji dužna je za svoje programe, projekte i uvjerenja zalagati se i na taj način da preuzme odgovornost i u izvršnoj vlasti, primjereno podršci koju je dobila, kazao je. 

Čačić je zaključio da je u sadašnjoj situaciji potpuno jasno da samo Most odlučuje ide li se na nove izbore ili ne. Dodao je da ne zna što će se desiti i da će prvi test biti pokušaj konstituiranja Sabora.

Radin: 7 zastupnika nac. manjina podržava Milanovića

Izabrani zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je u četvrtak, nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, da su manjine složne te da je sedam zastupnika nacionalnih manjina preliminarne potpise potpore za sastavljanje nove Vlade dalo čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću.

- Manjine su složne. Sedam zastupnika nacionalnih manjina ima isti stav o prethodnoj podršci mandataru Zoranu Milanoviću za sastavljanje Vlade, kazao je Radin novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Grabar-Kitarović upitan jesu li manjine složne oko potpore Milanoviću.

Pojasnio je da će manjine, nakon što Milanović postane mandatar, sastavljati posebne sporazume te će se nakon toga ići na potpise. Nakon potpisa sporazuma, dodao je, doći će i do konačnog potpisa potpore mandataru.

Upitan zašto zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj nije došla na jučerašnji sastanak kazao je da im je na posredan način rekla "kako nije našeg mišljenja" te da nije još odlučila.

Na pitanje ako Milanović ne uspije sastaviti Vladu, može li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko računati na njihovu potporu odgovorio je da su prijevremeni izbori najgora solucija. Hipotetski smatra da će, ako se ne sastavi Vlada, doći do razdoblja "koraka natrag sa svih strana i nakon toga koraka naprijed da bi se mogao usuglasiti jedan eventualni program s novim mandatarom, za kojeg sada ne možemo reći tko bi mogao biti".

Pupovac kaže da je SDSS jedinstven; Rašković došao odvojeno na konzultacije

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak na Pantovčaku, nakon konzultacija s predsjednicom Republike, da je SDSS jedinstven i u prvome krugu konzultacija podržava čelnika koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića kao mandatara, upozorivši da su neke stranke prije i nakon parlamentarnih izbora pritiskale SDSS u pogledu tog političkog izbora, no nije rekao koje.

Novinare je zanimalo je li SDSS jedinstven s obzirom na sumnje koje je u tom pogledu danas iznio predsjednik HDZ-a i čelni čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko, ali i s obzirom na to da je na konzultacije na Pantovčak odvojeno došao izabrani zastupnik SDSS-a Mirko Rašković.

- SDSS i rukovodstvo nemaju dvojbe oko odluka koje donose, rekao je Pupovac, a na pitanje novinara otkud onda današnje sumnje Karamarka da SDSS nije složan, Pupovac odgovara: "Ako Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne trebam znati".

Mirko Rašković tražio je od Ureda predsjednice da na konzultacije dođe sam te ga je Grabar-Kitarović primila i s njime odvojeno razgovarala, kao što je to napravila i s izabranim saborskim zastupnikom Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta nezavisnih lista, a potom osnovao stranku Hrid.

Pupovac je novinarima kazao da izabrani zastupnici SDSS-a, u prvom krugu konzultacija, podržavaju koaliciju Hrvatska raste i mandatara Zorana Milanovića, a na pitanje novinare kako komentira kritike iz Domoljubne koalicije da se manjine ne bi trebale opredijeliti "ovako rano", odgovorio je kako je u razgovoru s predsjednicom rekao "da neće dopustiti nikakve pritiske i prijetnje i ograničavanje mandata izabranih zastupnika, SDSS-a niti bilo koje političke grupacije".
- Predsjednici sam rekao da nikakva prisila, nikakve javne poluprijetnje i nikakvi pokušaj prijetnji ograničavanja mandata zastupnika nacionalnih manjina u pogledu njihovog političkog izbora nisu u skladu s Ustavom i nisu u skladu s najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala, rekao je Pupovac.

Podsjetio je pritom na potporu koju je SDSS dao HDZ-u 2003. i 2011. te kazao da ih nitko na to nije prisiljavao. "To je bila stvar naše političke procjene i izbora", dodao je.
Na pitanje novinara potvrdio je da je tijekom predizborne kampanje "bilo stranaka koje su htjele utjecati na političke odluke SDSS-a i izbor kandidata za zastupnike u Sabor", a pritisaka je, kazao je, bilo i nakon izbora. No, Pupovac nije htio otkriti o kojim se strankama radi, poručivši im da - griješe. "Rekao sam predsjednici što sam trebao reći. A svima koji me čuju, a koji to rade, poručujem da griješe oni koji žele ograničavati mandate zastupnika nacionalnih manjina".
Poručio je takvima da neće uspjeti u toj prisili. "Ako budu koristili sredstvo prisile, pritiska prema bilo kojem od zastupnika nacionalnih manjina, u tome neće uspjeti, nego će se ozbiljno kompromitirati i teško kompromitirati mogućnost međusobne suradnje", naglasio je.
Sasvim je neuobičajeno i nedopustivo i nedemokratski da se to radi, upozorava Pupovac. Dodaje pritom kako nitko ne osporava "dijaspori  da glasa i izabere odmah", a istodobno se to pravo nastoji ograničiti zastupnicima manjina koji su birani u zemlji u kojoj žive i rade.
- Zašto je moj mandat manje vrijedan sa skoro 15 tisuća glasova od nekog mandata HDZ-a i SDP-a koji je izabran s 300 glasova. S kojim pravom? I tko toj gospodi daje pravo da ograničavaju moju ustavnu ovlast i obvezu kao zastupnika koji je peti, šesti put prisežem na Ustav RH? Koja je to demokracija?", upitao je Pupovac.

IDS dao potporu Zoranu Milanoviću

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović počela je konzultacije o mandataru za sastavljanje nove Vlade s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u 8. saziv Hrvatskoga sabora, a prvi je na Pantovčak stigao predsjednik IDS-a Boris Miletić koji je novinarima rekao kako je predsjednicu izvijestio da njegova stranka daje potporu Zoranu Milanoviću i Vladi lijevog liberalnog centra.

Nakon Miletića, kod Grabar-Kitarović bila je zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, no ona, za razliku od njega, po završetku 15-minutnog razgovora nije dala nikakvu izjavu. Ona je jedina od zastupnika nacionalnih manjina koja nije dala potporu lijevoj koaliciji Hrvatska raste.

Miletić je kazao kako je stav IDS-a jasan. "Spremni smo podržati Vladu lijevog liberalnog centra pod uvjetom decentralizacije, o čemu smo se usuglasili s SDP-om. IDS je dao potporu za mandatara vlade Zoran Milanovića", rekao je Miletić nakon sastanka koji je trajao 15-ak minuta.

Zadovoljan je, kaže, što je tema decentralizacije postala najbitnija tema te je ustvrdio kako bi za državu bilo najgore da se ponove parlamentarni izbori. "Mislim da je Hrvatskoj potrebna čim prije nova vlada s punim ovlastima. Mislim da bi za državu najgore bilo ići u nove izbore", rekao je.

Kako je potvrdio glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić, predsjednica Grabar-Kitarović već je telefonski razgovarala s Milanom Bandićem koji je u inozemstvu, a čija stranka ima dva mandata u Saboru, a tijekom dana telefonski će razgovarati i s Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta, a nakon toga osnovao novu stranku Hrid.

Prema Ustavu, hrvatska predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika, a u ovome trenutku taj broj potpisa potpore nitko nema. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter