Karamarko, HSS i Tomašić u antikukuriku koaliciji

Tomislav Karamarko (T. KRISTO/CROPIX)
Tomislav Karamarko (T. KRISTO/CROPIX)

Još je daleko do redovnih parlamentarnih izbora, zadnji su bili tek prije devet mjeseci, ali oporbene stranke već razmišljaju kako će se na njima suprotstaviti Kukuriku koaliciji, koja će vjerojatno ostati na okupu. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već je razgovarao s predsjednicima HSS-a Brankom Hrgom i HSP-a dr. Ante Starčević Ružom Tomašić te priželjkuje tješnju suradnju s tim strankama. U intervjuu je i otvoreno najavio formiranje bloka oporbenih stranaka kontra trenutačno većinske koalicije.

- Da su na zadnjim izborima HDZ, HSS i pravaši nastupili zajedno, imali bismo danas 16 mandata više. Kukuriku koalicija imala je 150 tisuća glasova manje nego te stranke 2007., ali su pobijedili zahvaljujući D'Hondtu i lošoj odluci da mi samostalno izađemo na izbore. Budući da lijeve stranke okupljene oko SDP-a formiraju predizborne koalicije, mi trebamo pronaći pravi odgovor. HDZ je desni centar i zanimaju nas slične, državotvorne stranke. To je predmet razgovora s vodstvima HSS-a i HSP-a. Naši su stavovi vrlo bliski, što je svakako predispozicija za buduću koaliciju, izjavio je Karamarko u intervjuu.

Na čelu HSS-a mijenjaju se predsjednici, ali ne i izrazito pragmatična politička narav te stranke. Branko Hrg zainteresiran je za predizbornu koaliciju jer "u takvoj je kombinaciji HSS najbolje prolazio na izborima" i pritom mu, za razliku od Karamarka, nije bitna svjetonazorska sličnost s partnerima.

- HSS može biti samo u koaliciji koje je nositelj ili prvi partner. Mislim da to u Kukuriku koaliciji ne bismo mogli biti jer je na poziciji prvog partnera HNS i tu se teško nešto može promijeniti. Čini mi se i da je ta koalicija općenito zatvorena te da neće primati nove stranke. Preostalo nam je, dakle, formiranje bloka s HDZ-om i još nekim strankama, veli predsjednik HSS-a.

- Kukuriku koalicija jednostavno gura druge stranke da se i one okupe u blok, a s HDZ-om smo danas u koaliciji u niz županija i gradova. U nekim mjestima i s HSP-om dr. Ante Starčević. Lokalni izbori bit će test naše buduće suradnje, pojasnio nam je jučer Hrg.

Ruža Tomašić u prvi plan ipak ističe svjetonazorsku komponentu politike jer "mi nismo trgovačka stranka". Zato predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević naglašava da sa SDP-om, HNS-om, SDSS-om, ali i neprijateljskim HSP-om ne može biti nikakve suradnje.

- Na lokalnim izborima sve naše stranačke podružnice o koalicijskim partnerima odlučuju same. Zna se s kim se ne može, s kim se može, pa neka svatko sam odluči. Ne može Zagreb o tome odlučivati. A što se tiče parlamentarnih izbora - o tom potom. Vidjet ćemo što će se još do tada dogoditi. O nacionalnim predizbornim koalicijama nema smisla pričati prije lokalnih izbora, rekla nam je predsjednica HSP dr. Ante Starčević. (Pišu Dražen CIGLENEČKI i Zdenko DUKA/NL)


Podijeli: Facebook Twiter