Karamarko: Hrvatsku treba zaštititi, ali od Milanovića

Tomislav Karamarko (S. DRECHSLER)
Tomislav Karamarko (S. DRECHSLER)

Premijer Zoran Milanović u deset je dana prošao put od lažnog humanista do lažnog ratnika, jer je prvo pozivao migrante da prođu nepostojećim koridorom, a potom zatvorio legalne granice i u predizborne svrhe potencirao napetosti sa Srbijom i Mađarskom, da bi na kraju kapitulirao pod pritiskom EU-a, Srbije i gospodarstvenika i morao odustati od blokade legalnih graničnih prijelaza, ustvrdio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u razgovoru za Hinu.

Milanović je prvo sredinom rujna pozivao migrante, vičući na sav glas da treba dozvoliti ulazak svim izbjeglicama, na sve moguće načine, a onima koji su ga pozivali na oprez dijelio je lekcije o humanosti. Potom je za prelazak zatvorio legalne granice, a dopustio ulazak ilegalnim putevima. Nakon samo deset dana, ne bi li spriječio ulazak istim izbjeglicama koje je prije pozivao, doveo nas je do blokade hrvatskog izvoza, ocijenio je Karamarko komentirajući događaje koji su doveli do blokade granice između Hrvatske i Srbije.

On manipulira sudbinama izbjeglica, potencira napetosti sa Srbijom i Mađarskom, predstavlja se kao zaštitnik nacionalnih interesa, i sve to samo u predizborne svrhe, rekao je Karamarko dodajući kako se slaže s Milanovićem da Hrvatsku treba zaštititi - ali od samog Milanovića.

"Sada kada je kapitulirao pod pritiskom EU-a, Srbije i gospodarstvenika i morao odustati od blokade legalnih graničnih prijelaza, vjerojatno će to proglasiti nekim planom. Možda planom D", kazao je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a smatra da hrvatska vlast nije na vrijeme reagirala na izbjegličku krizu, nije pripremila strategiju, razradila scenarije te pripremila prihvat, evidentiranje i prijevoz izbjeglica. "Neodgovorno je pristupila tom problemu, kao i većini problema do sada. Umjesto toga okomila se na susjede i sustavno im držala lekcije", rekao je.

HDZ će uvijek stati iza zaštite nacionalnih interesa. I danas se protivimo da bilo tko ugrožava naše interese i vrijeđa hrvatske institucije, uključujući i premijera Milanovića. "Međutim, s obzirom na to kako se naš premijer ponaša, mi za tu obranu imamo sve manje argumenata", kaže Karamarko.

Na upit kakve bi posljedice na dobrosusjedske odnose i perspektivu EU-a moglo imati mađarsko dizanje ograde s bodljikavom žicom prema Hrvatskoj i Srbiji, Karamarko odgovara da svaka zemlja na svoj način pristupa rješenju jer EU još nema zajedničko rješenje. Pri tome jednim okom gledaju kuda se kreće zajednička politika i kakva su njezina pravila.

"Moj stav o žici je poznat. Međutim, čitam da je njemački socijaldemokrat, koji je od 1999. do 2004. godine bio povjerenik Europske komisije za proširenje, Gunter Verheugen kazao da mađarski premijer Viktor Orban 'pokušava raditi ono što mi (Nijemci) očekujemo od njega. Taj čovjek radi ono što od njega očekujemo samo kako mi to ne bi morali raditi'", naveo je Karamarko.

Zašto premijer Milanović, ako to govori jedan njemački SPD-ovac, ima tako snažnu potrebu obračunavati se s Orbanom, ako se zna da je Mađarska do sada prihvatila stotine tisuća izbjeglica, a i danas izbjeglice iz Hrvatske u Njemačku prelaze gotovo isključivo preko Mađarske, dodaje predsjednik HDZ-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter