Karamarko: HDZ sastavlja novu većinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ se odlučio za sastavljanje nove većine, a cilj je da ona bude kvalitetna, rekao je novinarima nakon sjednice Središnjeg odbora predsjednik stranke Tomislav Karamarko i otklonio mogućnost dalje suradnje s Mostom.

"Imamo predispozicije da uđemo u novo preslagivanje", rekao je. Ciljamo da nova većina bude kvalitetna jer ovo se više ne smije ponoviti, kazao je Karamarko. Mogućnost dalje suradnje s Mostom nezavisnih lista je otklonio jer bi, kako je dodao, tog "ringišpila bilo previše".

Na Predsjedništvu stranke se razgovaralo i o mogućnosti da on da ostavku u Vladi i zaključeno je da to ne učini jer je HDZ već učinio previše ustupaka, rekao je.

Ostaju pri stavu da premijer Tihomir Orešković više nema povjerenje HDZ-a. Nije precizirao na koji način namjeravaju maknuti Oreškovića s premijerske pozicije, hoće li to biti opozivom u Sabru ili izlaskom HDZ-ovih minista iz Vlade.

Rekao je i da je pozvao ministre da rade svoj posao jer je važno da ministartsva funkcioniraju.

 

Sjednica predsjedništva HDZ-a završila je u subotu nešto prije 15 sati, trajala je tri sata dulje nego što je planirano, no novinari nakon nje nisu uspjeli dobiti službenu informaciju o tome što je zaključeno, već im je poručeno da čekaju završetak sjednice Središnjeg odbora, koji bi trebao potvrditi dio zaključaka Predsjedništva.

Središnji odbor trebao bi, među ostalim, potvrditi imenovanje Domagoja Ivana Miloševića glavnim tajnikom stranke, Domagoja Maroevića političkim te Mire Kovača međunarodnim tajnikom HDZ-a.

Predsjedništvo je na četverosatnoj sjednici raspravljalo i o taktici koju bi stranka trebala primijeniti nakon poziva premijera Tihomira Oreškovića dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu da istupe iz Vlade.

Neslužbene informacije govore kako je na sjednici Predsjedništva zauzet stav da će se od premijera Tihomira Oreškovića tražiti ostavka, a ako je ne podnese, HDZ će u Saboru pokrenuti proceduru njegova opoziva.

Stranački kuloari govore kako je bilo i povišenih tonova, kako su neki članovi Predsjedništva tražili Karamarkovu odgovornost za situaciju u kojoj se našla stranka, no čini se kako je veći dio Predsjedništva ipak stao uz predsjednika HDZ-a.

Službene izjave očekuju se nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a, koja je u tijeku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter