Karamarko: HDZ protiv ukidanja županija

Tomislav Karamarko (M. MIJOŠEK)
Tomislav Karamarko (M. MIJOŠEK)

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u ponedjeljak da su Mostu poslali svoje odgovore istaknuvši kako HDZ i njegova Domoljubna koalicija nisu za ukidanje županija, dok je SDP-ove odgovore Mostu ocijenio apsurdnim. 

"Mostu smo poslali ono što je naš program reformi u posljednje tri godine, u čemu imamo veliku razinu suglasja, što se pokazalo i za vrijeme razgovora. Očekujem da to bude dobro prihvaćeno", rekao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a.

SDP u odgovorima Mostu negirao sve iz kampanje
Odgovore SDP-a Mostu je ocijenio apsurdnim, jer su u odgovorima negirali sve što je SDP govorio i radio u kampanji. "SDP sada pristaje na sve", istaknuo je.

Karamarko smatra da HDZ i SDP nisu u istoj poziciji, jer je HDZ bio u opoziciji tijekom koje je tri godine planirao promjene u državi, poglavito u gospodarskom dijelu. Za to vrijeme SDP je bio u poziciji sve to mijenjati na bolje, ali nije to učinio.

Uništili su hrvatsko gospodarstvo i sad pristaju na sve što im Most uvjetuje. Sad pristaju i na smanjenje PDV-a, a smijali su se kada je HDZ rekao da će to, po našem programu, biti u roku od dvije ili dvije i pol godine, rekao je.

SDP sada čak pristaje i na "demontažu županija". "U početku su bili protiv županija, pa su odjednom shvatili da su za županije, sad su protiv županija, dakle za regionalizaciju su, jer misle da bi se to dopalo Mostu. Idu čak toliko daleko da za tri potpisa daju samostalnost Istri. Što je nevjerojatno, što neće proći nikada i u niti kojem scenariju", rekao je Karamarko.

HDZ protiv regionalizacije
HDZ nije za regionalizaciju niti će dopustiti vraćanje "nekih podjela koje su davno apsolvirane". Smatra da županije treba digitalizirati, a cijelu državnu upravu učiniti jeftinijom i efikasnijom.

Napominjući da su se ljudi privikli na županije, Karamarko je podsjetio na izjavu međimurskog župana Matije Posavca o mogućem odcjepljenju od Hrvatske.

"Tko će se odcijepiti od Hrvatske? Ljudi su se na neki način poistovjetili sa županijama, imaju svoju logiku, ne treba ih dirati, ali o svemu se može razgovarati", rekao je.

Karamarko kaže da je SDP sada sve obrnuo i po pitanju nekih poreza, samo da bi došli do pozicija. "Čudi me i zadivljuje od kud tolika snaga negiranja samog sebe, kao što to rade Milanović i njegovi samo zato da bi ostali u foteljama", rekao je.

HDZ je, za razliku od SDP-a, za bolji civilni nadzor rada obavještajnih službi, koji treba konkretizirati i možda tražiti neke druge, bolje i jače oblike nadzora, poglavito u vrijeme "kada postoje indicije da se zloupotrebljava i policijski USKOK i SOA", rekao je.

Karamarko želi da Most ostane homogen
Ponovio je kako bi i dalje želio da Most ostane homogen i da nastupaju kao što su nastupali i prije izbora, na kojima su osvojili zavidan rezultat. "Htio bih da u što većem broju budu homogeni", kazao je.

Ne zna hoće li im Most odgovoriti na njihove odgovore prije četvrtka, jer sve što zna o tome znaju i novinari. Ustvrdio je kako je komunikacija HDZ-a i Mosta jasna, transparentna, kolegijalna i nema nikakvih dodatnih kanala komunikacije.

Predsjednik HDZ-a najavio je da će Domoljubna koalicija o svojem prijedlogu za predsjednika Hrvatskog sabora, ako se Most do četvrtka ne prikloni niti jednoj strani, odlučiti sukladno razvoju situacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter