Karamarko: HDZ osniva vladu u sjeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ osniva vladu u sjeni, odlucilo je Predsjedništvo HDZ-a ciju je sjednicu danas prvi put vodio novi predsjednik stranke Tomislav Karamarko, a odluceno je i da se Središnjem odboru stranke predloži kooptiranje celnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanadera u Predsjedništvo HDZ-a.

Karamarko je nakon sjednice koja je trajala nešto manje od dva sata novinarima kazao kako HDZ ceka puno posla i najavio osnivanje ekspertnih skupina koje ce pratiti važna podrucja poput gospodarstva, znanosti i školstva. Potvrdio je da se radi o tzv. vladi u sjeni.

"Apsolutno, to možemo i tako nazvati i vidjet cemo koji sve modeli ce biti primijenjeni. Budite uvjereni da cemo dobro analizirati svaki korak koji radi aktualna vlast, da ce biti organizirani ljudi koji ce bdjeti nad svim time i koji ce pravodobno reagirati, koji ce biti strucni i jako dobro pripremljeni i suportirani", naglasio je.

Kazao je da je u danas konstituirano novo Predsjedništvo HDZ-a kooptiran i Ante Sanader (na unutarstranackim izborima Karamarkov kandidat za potpredsjednika stranke).

Kako je na HDZ-ovim unutarstranackim izborima za zamjenika predsjednika izabran Drago Prgomet, novinari su Karamarka pitali je li kooptiranje Sanadera poruka Prgometu, a celnik HDZ-a odgovorio je protupitanjem - "Zašto?".

"Pa Prgomet je moj zamjenik koji je izabran demokratskim putem, osvojio je najviše glasova i više puta sam mu cestitao. To akceptiram i mi smo predisponirani i obvezni da dobro suradujemo", rekao je Karamarko i naglasio da su u Predsjedništvo morali kooptirati covjeka iz Splitsko-dalamatinske županije zbog teritorijalne zastupljenosti.

"Znate i sami znacaj Splita i Splitsko-dalmatinske županije, pogotovo nama u stranackom smislu", rekao je Karamarko i naglasio da je Sanader stari, iskusni HDZ-ovac, "samozatajan covjek koji je i izborni pobjednik u stranci". "Dakle, stvar je logicna", dodao je.

Potvrdio je da ce biti još kooptiranja u Predsjedništvo kazavši da ce se ona dogoditi "tijekom vremena, kada stranka vidi što joj je potrebno. "Ništa ne radimo preko koljena", rekao je.

Karamarko je potvrdio da ce sutra biti sjednica Središnjeg odbora na kojoj ce za glavnog tajnika HDZ-a predložiti Ilijana Brkica te dodao da je Predsjedništvo danas pripremilo i "neke odluke za Klub zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru".

Na pitanje novinara kazao je da ce odluku o tome hoce li bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor i dalje biti predsjednica saborskog Kluba HDZ-a donijeti Klub zastupnika. "Mi smo pripremili neke prijedloge, a sutra cete biti izviješteni kako je to završilo", rekao je no nije htio govoriti o tome kakvi su prijedlozi Predsjedništva.

To stranacko tijelo, kazao je na upit novinara, nije danas razgovaralo o HDZ-ovim potpredsjednickim mjestima u Saboru (Jadranka Kosor i Vladimir Šeks) te najavio da ce se i o tome "vrlo brzo razgovarati".

Kazao je i kako ne zna zašto Kosor nije nazocila sjednici Predsjedništva. "Mjesto je bilo predvideno za nju, preko puta mene", rekao je novinarima i dodao da to pitanje treba postaviti njoj.

Novinare je zanimao i kako komentira zahtjev Europske komisije da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic "priceka s imenovanjem glavnog ravnatelja policije", a o cemu pišu hrvatski mediji.

Karamarko, koji je u prethodnoj vladi bio ministar unutarnjih poslova, kazao je kako je u više navrata naglašavao da je velika Ostojiceva pogreška "što je išao dirati zakon koji je prošla vlada uskladila s EU", a što je bio uvjet za zatvaranje Poglavlja 23.

"To je vrlo velika doza neozbiljnosti i neodgovornosti. Ne postoji kukuriku politika prema EU ili HDZ politika prema EU - postoji hrvatska politika prema EU i to je nešto oko cega bi trebao postojati konsenzus", naglasio je celnik HDZ-a i porucio kako se oko nekih stvari "ne može razgovarati".

"Ako je taj zakon privacen kao uvjet za Poglavlje 23, onda ga nitko više nema što mijenjati. Mogao je možda mijenjati neke uredbe. Prema tome sam se doveo u situaciju, necu to oznacavati terminom nesposobnosti, ali šlamperaj sigurno, i ne znam kako ce se iz toga izvuci", porucio je ministru Ostojicu.

Karamarko je kratko prokomentirao i promjenu mjesta sjedenja na sjednici Predsjedništva kazavši kako se radi tek o manjem osvježenju i dodavši da on osobno, iako je kratko nazocio prijašnjim sjednicama Predsjedništva, "nije bio previše zaljubljen u dosdadašnju situaciju sjedenja".


Podijeli: Facebook Twiter