Karamarko: HDZ je kamion, Savez je bicikl

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sinoć je u Kaštelima izjavio kako je dobrodošlo svako okupljanje koje vodi smjeni vlasti no da "gospođa Markić ne može vući konce", jer je HDZ najveća stranka.

Komentirajući inicijativu predsjednice "U ime obitelji" Željke Markić o okupljanju konzervativne koalicije Karamarko je uoči proslave 24 godišnjice HDZ-a rekao kako je "za takvo okupljanje potrebno da se steknu neki uvjeti i da postoje nekakve predispozicije".

Odgovarajući na pitanja novinara u Kaštel Sućurcu, Karamarko je rekao kako se pojavio Savez za Hrvatsku "s nekoliko malih stranaka i nekoliko pojedinaca" te da "gospođa Markić nije političar koji može vući konce."

"Pogotovo zato što smo mi najveća hrvatska stranka. Pa ne možemo mi ulaziti u nekakav savez, znate mi smo kamion, a Savez (za Hrvatsku) je bicikl, pa očekivati da bicikl vuče kamion, valjda treba biti obrnuto", kazao je Karamarko komentirajući prijedlog Željke Markić o stvaranju velike koalicije konzervativnih stranaka i sastavljanju zajedničke izborne liste za EU parlament.

Iz inicijative "U ime obitelji" izvijestili su danas kako njihovi predstavnici posljednjih tjedana vode "konstruktivne razgovore" s vodstvima stranaka koje su ih od početka podržavale, o zajedničkom izlasku vrijednosno srodnih stranaka na izbore za Europski parlament. U inicijativi su uvjereni da bi jedna lista s kompetentnim predstavnicima svih stranaka koje prepoznaju značaj obitelji i mladih u društvu, te u osnovi imaju iste gospodarske i nacionalne ciljeve, omogućila brze i učinkovite promjene na bolje."

Markić: Važni su i kamion i bicikl

Predsjednica inicijative "U ime obitelji" Željka Markić, koja predlaže zajednički nastup na EU izborima koalicije konzervativnih stranaka, izjavila je da je u razgovorima s HDZ-om utvrđena načelna suglasnost o zajedničkom nastupu te poručila kako se pritom zna "tko je kamion, a tko bicikl".

Time je odgovorila na izjavu čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka da da je dobrodošlo svako okupljanje koje vodi smjeni vlasti, ali da "gospođa Markić ne može vući konce" jer je HDZ najveća stranka. Pritom je usporedio HDZ s kamionom, a Savez za Hrvatsku s biciklom.

"Naravno, znade se tko je kamion, znade se tko je bicikl. I mislim da su važni i kamion i bicikl za one velike poslove koji se trebaju obaviti za Hrvatsku. Nama je u interesu da cijeli vozni park, koji dijeli iste vrijednosti, vozi u istom smjeru - a to je da na izborima za Europski parlament osigura nesumnjivu pobjedu onih koji dijele iste vrijednosti", rekla je Markić u Dnevniku 3 HTV-a u petak navečer.

Ustvrdila je kako je zbog sadašnjeg lošeg stanja u gospodarstvu i društvu potrebno promijeniti vlast i način upravljanja Hrvatskom te rekla da je razgovore o okupljanju oporbenih stranaka s tim ciljem najprije počela s HDZ-om, a potom i s ostalim strankama Saveza za Hrvatsku, a na predstavnicima tih stranaka je, kako je rekla - "zadnja".

Smatra da svi oni kojima je stalo do boljitka Hrvatske "sigurno mogu pronaći motiv da počnu konstruktivne razgovore i sagledaju činjenicu da stvaranje jedne liste za izbore za Europski parlament omogućuje da se glasovi svih birača koji dijele stavove svih ovih stranaka usmjere u jednom smjeru i tako osiguraju kompetentni, pošteni i sposobni zastupnici".

Upitana kakva je politička vjerodostojnost takve koalicije, s obzirom na međusobne optužbe za kriminal između HDZ-a i HDSSB-a, koji je član Saveza za Hrvatsku, Markić poručuje da vjerodostojnost političara proizlazi iz njihovih djela.

"Njihova vjerodostojnost proizlazi iz njihovih djela i ako se slažemo da je sada interes promijeniti vlast na način ne samo da se zamijeni vlast, nego da se zamijeni način upravljanja Hrvatskom, onda mislim da mi građani s pravom očekujemo da oporbene političke stranke pokažu, ako se slažu u ključnim stvarima, da mogu prevladati svoje razlike", ustvrdila je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter