Karamarko: Bit ću mandatar nove Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u utorak da će biti mandatar za sastavljanje nove Vlade te da će akademik Željko Reiner biti kandidat HDZ-a za predsjednika Hrvatskog sabora.

Karamarko je nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a, upitan hoće li biti mandatar, kratko odgovorio: "Da, bit ću mandatar".

Karamarko je rekao i da će kandidat HDZ-a za predsjednika Hrvatskoga sabora biti akademik Željko Reiner.

- Reiner je apsolutno zaslužio da ga kandidiramo i zaslužio je respekt i svih drugih stranaka, istaknuo je Karamarko. Dodao je i kako ne želi odgovarati na hipotetička pitanja što će biti ako i Most predloži svog kandidata.

- To je ono što bi bilo kad bi bilo, kazao je.

Predsjednik HDZ-a opovrgnuo je i da je njegova stranka, kako u svom pismu navodi predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov, vršila pritisak na Most.

- HDZ nije vršio nikakav pritisak. To je ono što mi se čini da je Most smetalo kod SDP-a i to su javno i izjavljivali. Čini mi se da je ovo malo političko, taktičko i diplomatsko balansiranje, ali istina je da HDZ nije vršio nikakav pritisak, naglasio je.

Ponovio je i da je osobno utjecao na svoje ljude da Mostu ne pristupaju parcijalno, već poštuju njihovo jedinstvo, a vrhovi stranaka će se dogovarati.

Karamarko je istaknuo i da sada očekuju politički finiš razgovora.

Grmoja: Ako su Karamarko i Reiner neprihvatljivi SDP-u onda su neprihvatljivi i Mostu
Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja komentirao je u utorak izjavu čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka kako će on (Karamarko) biti mandatar, a Željko Reiner kandidat HDZ-a za predsjednika Sabora, rekavši da je to, ako je neprihvatljivo SDP-u, neprihvatljivo i Mostu jer Most zahtijeva reformsku Vladu u kojoj će biti sve tri strane.

- Ako je neprihvatljivo SDP-u, onda je i nama jer mi zahtijevamo reformsku Vladu u kojoj će biti sve tri strane. Mi smo svoj stav rekli, tako da to za nas ne dolazi u obzir. Ako će Reinera prihvatiti SDP, onda je to u redu. Mi smo za konsenzus", rekao je Grmoja Hini.

Na pitanje na temelju čega je šef HDZ-a to danas izjavio, Grmoja je uzvratio: "Ne znam kako. Onda je valjda dobio zastupnike SDP-a. Ne mogu komentirati jer ne znam na osnovu kojeg se broja zastupnika on na to poziva. Na naše ne može".

Upitan što će biti ako i SDP i HDZ odbiju reformsku Vladu, Grmoja je rekao kako će ih pozvati na sastanak pa će vidjeti tko će se sastanku odazvati, no kada bi taj sastanak trebao biti, nije mogao točno reći.

U tijeku je, kaže, analiza odgovora koje su dali SDP i HDZ na reformske zahtjeve kojima Most uvjetuje podršku novoj Vladi, a sutra bi na Nacionalnom vijeću trebalo dogovoriti daljnje korake.

Iako nije htio govoriti poimence o ponudama koje su zadnjih dana dolazile Mostovim zastupnicima sa ljevice i desnice, Grmoja je kazao kako svi pokušavaju zvati na razgovore.

- Jasno da SDP-u treba manje i naravno da ide u razbijanje Mosta, a HDZ-u treba cijeli 'paket' i onda ide na individualne razgovore i uvjeravanja ljudi da se moraju prikloniti, ali ne oni sami nego da moraju uvjeriti cijeli Most da se prikloni HDZ-u. Da je HDZ u drugačijoj situaciji onda bi oni vjerojatno išli u razbijanje. Situacija je takva da im nalaže takvu strategiju. Nije to ono 'ovi iz SDP-a su zločesti', a  'oni u HDZ-u su baš dobri i fini', komentirao je Grmoja Hini.

Uvjeren je kaže, kako su pokušaji razbijanja Mosta propali, pa je sada i SDP-u i HDZ-u postalo jasno da trebaju pregovarati. Na pitanje zaziva li Most nove izbore ako se ne dogovore s SDP-om i HDZ-om, Grmoja je rekao kako se Most izbora ne boji, ali ih i ne želi.

- Prema sadašnjim anketama Most ima preko 35 mandata. Novi izbori ne odgovaraju ni HDZ-u ni SDP-u i sada je na njima da pređu preko animoziteta i ega te da sjednu za stol da sastavimo reformsku Vladu, poručio je Grmoja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter