Karamarko: Bespotrebno konfrontiranje s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na današnjoj je konferenciji za novinare pozvao premijera Zorana Milanovića na konsenzus kako bi "Hrvatsku zajedno dopratili do samog ulaska u EU".

"Bilo bi vrijeme da se neke strasti smire, strasti koje mi ne razbuktavamo već ih razbuktava netko tko se ne snalazi u svojim odnosima s EU-om", kazao je Karamarko u središnjici HDZ-a.

Podsjetio je da su njihovi politički protivnici ukinuli Nacionalni odbor za praćenje i nadzor pregovora s EU-om, koji je vodila sadašnja ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, te je premijera Milanovića pozvao na konsenzus i na osnivanje sličnog odbora koji će čvrsto kontrolirati procese pristupa Hrvatske Uniji.

Predsjednik HDZ-a opovrgnuo je, kako je rekao, zlonamjerne konstrukcije da je ta stranka postala protivnik ulasku Hrvatske u EU. "To je više nego smiješno. Nakon šest godina mukotrpnih pregovora koje je počeo i završio HDZ, da bismo najedanput bili protiv onog što smo sami napravili. To može iskonstruirati samo netko tko je zločest", kazao je Karamarko.

Karamarko drži da takve konstrukcije možda ne idu iz Vlade, ali ako idu, ocijenio je, onda Vlada svoju nespretnost u odnosima s EU prikriva kroz takve dezinformacije.

Dodao je da se Vlada sasvim bespotrebno konfrontirala s EU i sasvim bespotrebno optuživala neke ljude iz Bruxellesa koji su niz godina pomagali Hrvatskoj.

Karamarko je kazao da njemačke primjedbe Hrvatskoj doživljava dobronamjernim i konstruktivnim prijedlozima.

Na novinarsko pitanje kako komentira najavu premijera Milanovića o raspisivanju novog referenduma o EU, Karamarko je odgovorio da se radi o prejudiciranju, jer se radi o prijedlogu njemačke premijerke Angele Merkel o kojem tek počinje rasprava u EU i tko zna što će se o tome odlučiti.

Upitan vraća li se Ivić Pašalić u HDZ, on je rekao da svaki dan se u HDZ prijavljuju novi članovi, ali nisu evidentirali da se je Pašalić prijavio.

Predsjednik HDZ-a nije htio komentirati izjavu Dragana Paravinje, osuđenog na 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić, da je njegovu kaznu sigurno potpisao Tomislav Karamarko. "Zamislite da bih takvo nešto trebao komentirati", kazao je Karamarko. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter