Karadžic osloboden jedne tocke optužnice za genocid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu u cetvrtak je oslobodio bivšeg politickog vodu bosanskih Srba Radovana Karadžica tocke optužnice koja ga je teretila za genocid pocinjen u gradovima Bosne i Hercegovine (BiH), ali ga i dalje tereti za genocid u Srebrenici.

- Sudsko vijece djelomicno usvaja zahtjev osumnjicenog i objavljuje da odustaje od prve tocke optužnice, kazao je južnokorejski sudac O-Gon Kwon.

Haaški sud nije odbacio 10 preostalih tocaka optužnice od kojih se jedna odnosi na genocid u Srebrenici, a ostale na zlocine protiv covjecnosti i ratne zlocine pocinjene tijekom rata u BiH izmedu 1992. i 1993. Obrana je 11. lipnja zatražila da Karadžic bude osloboden po svim tockama optužnice.

Pravila ICTY-ja predvidaju da obrana može zatražiti oslobadanje nakon okoncanja postupka tužiteljstva. Izvodenje dokaza tužiteljstvo je završilo 25. svibnja, a obrana ce svoje dokaze poceti iznositi 16. listopada.

Radovan Karadžic (66) optužen je za zlocine pocinjene u BiH tijekom rata koji je odnio 100.000 života.

Karadžic je uhicen u srpnju 2008. u Beogradu nakon što se 13 godina skrivao. Sudenje je pocelo krajem listopada 2009., a Karadžic je na sudu izjavio da se ne osjeca krivim te se brani sam.


Podijeli: Facebook Twiter