Karadžic i Plavšic moraju platiti odštetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski sud presudio je u ponedjeljak da dvoje celnika bosanskih Srba, Radovan Karadžic i Biljana Plavšic, moraju isplatiti odštetu obitelji bosanskih izbjeglica, što je prva takva odluka u Europi donijeta prije završetka postupka Karadžicu na Medunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Sud u Parizu presudio je da Plavšic i Karadžic moraju isplatiti obitelji Kovac oko 200.000 eura odštete, kao i odštetu ciji iznos još treba utvrditi, za "pretrpljene tjelesne ozljede" Adila Kovaca koji je zbog ozljeda ostao invalid. "To ne može nadoknaditi patnje koje smo preživjeli, ali je to ipak velika pobjeda za nas", rekla je Zuhra Kovac, ne mogavši zadržati suze.



Zuhra Kovac, njezin muž Adil i dvoje djece koji sada žive u Angersu, na zapadu Francuske, poceli su svoju pravnu bitku 2005. Trinaest godina nakon bijega iz Bosne, obitelj koja je dobila francusko državljanstvo, podigla je tužbu protiv bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba Momcila Krajišnika, njihova bivšeg politickog vode Radovana Karadžica, bivše predsjednice Biljane Plavšic i bivšeg vojnog zapovjednika Ratka Mladica koji je još u bijegu.

Francuski sud proglasio se nenadležnim da sudi Krajišniku i zatražio je dodatne dokaze radi utvrdivanja Mladiceve odgovornosti.

U travnju 1992., na pocetku rata u Bosni, Kovacevi su morali napustiti svoj dom blizu Foce, na granici Bosne i Crne Gore. Otac je bio pretucen i polumrtav ostavljen bez pomoci, a ostatak obitelji je zbog prijetnja morao bježati kroz šumu. Sin je ranjen hicima iz vatrenog oružja, a baka zaklana. Kovaci su tražili milijun eura odštete.


Podijeli: Facebook Twiter