Karači: 28 mrtvih u napadu talibana na zračnu luku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 28 osoba, među kojima deset militanata, ubijeno je u oružanim sukobima između pakistanskih snaga i talibana koji su noću na ponedjeljak napali zračnu luku u Karačiju.

Svi letovi s međunarodne zračne luke Jinnah otkazani su kad su nedugo nakon ponoći talibani napali aerodromski terminal, rekao je visoki dužnosnik pakistanskih Rangera general bojnik Rizvan Ahtar, dodajući da su svi napadači ubijeni. "Očistili smo zračnu luku ... svi su teroristi mrtvi", rekao je Ahtar.

Pakistanski talibani, koji od 2007. vode krvavi gerilski rat protiv vlade u Islamabadu, službeno su preuzeli odgovornost za napad ustvrdivši da je riječ o osvetničkom napadu za smrt "nedužnih civila" u zračnim napadima pakistanskih snaga na talibanska uporišta u izoliranim područjima uz granicu s Afganistanom.

"Napad na zračnu luku u Karačiju izveli smo da osvetimo ubojstva nedužnih civila i bivšeg talibanskog zapovjednika Hakimulaha Mehsuda", rekao je glasnogovornik pakistanskih talibana Šahidulah Šahid. "To je poruka vladi da smo još živi", ustvrdio je Šahid.

Dužnosnici su rekli da je u borbama ubijeno 13 pripadnika pakistanskih snaga i pet civila. U bolnice je primljeno 25 osoba, od kojih je pet u teškom stanju.

General Ahtar rekao je da su teroristi odjeveni u policijske odore u dvije skupine od po pet ljudi upali u zračnu luku i pokušali zapaliti terminal koji se koristi za teretni promet.

Sedmorica terorista ubijena su u razmjeni vatre sa snagama sigurnosti, a trojica bombaša samoubojica raznijela su se okružena policajcima, rekao je general.

Karači je najveći pakistanski grad i glavni grad pokrajine Sindh. Letovi iz zračne luke Jinnah trebali bi se nastaviti kasnije u ponedjeljak. Napad se dogodio nakon što su propali nedavni pregovori između vlade i talibana. Glasnogovornik Šahid osudio je vladinu ponudu za dijalog kao trik koji je zapravo "ratno oruđe" pakistanske vlade u borbi protiv talibana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter