Karabinjeri spriječili prijevoz crkve u New York

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dijelove crkve s juga Italije, koje je demontirao umjetnik Francesco Vezzoli kako bi ih sastavio ponovno ispred MoMA-e, slavnog muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, blokirali su karabinjeri u talijanskoj luci, javlja talijanska novinska agencija Ansa. Lijepa malena crkva u Montegiordanu, podignuta krajem 19. stoljeća i desakralizirana, brižno je zapakirana, dio po dio.

Jedanaest kontejnera koji su čekali odlazak za SAD u malenoj luci Gioia Tauro, karabinjeri su zaplijenili, na zahtjev tužiteljstva u Palmiju, na jugu Italije, zbog pokušaja nezakonitog izvoza kulturnog dobra, saznaje Ansa. Ostaci crkve koji su ostali na trgu u Montegiordanu, također su zaplijenjeni.

Rekonstruirana crkva trebala se pojaviti u dvorištu MoMA-e Ps1, jednog od najvećih muzeja moderne umjetnosti na svijetu. Za Francesca Vezzolija (42), jednog od najpoznatijih talijanskih suvremenih umjetnika, to demontiranje spada u projekt nazvan "Trojstvo", u okviru "Umjetnosti, religije i glamura", u suradnji s njujorškim muzejom i njegovim podružnicama u Los Angelesu i Rimu.

Projekt je izazvao negodovanje stanovnika Montegiordana koji su zatražili intervenciju lokalnih vlastiju zaduženih za zaštitu baštine. Umjetnik je nedavno za dnevnik Corriere della Sera izjavio kako "ima sve dozvole te da su radovi u tijeku već šest mjeseci". "Crkva je stajala obrasla u šikari a nosim je u MoMA Ps1, nije li to bolje?", kazao je Vezzoli. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter