Kaputi vole boje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sada se još švercamo s jaknama, ali uskoro ce nam trebati kaputi. Ako se spremate u kupovinu kaputa, donosimo mali putokaz i nekoliko savjeta.

Taj je odjevni predmet temelj zimske garderobe i svima ce pokazati kakve su nam modne tendencije. Kaput klasicnog kroja i uobicajenih jesensko-zimskih boja (glavna je boja devine dlake) pratit ce nas i uvijek dobro služiti u više sezona. Ako vam je moda strast i željne ste promjena (a to si možete i priuštiti), onda birajte neobicnije boje i otkacenije krojeve. I u jednom i u drugom slucaju nešto je zajednicko - kvalitetan materijal. To može biti cista runska vuna ili neke vunene mješavine s umjetnim materijalima, kako bi gužvanje bilo maksimalno smanjeno, ili pak kašmir, moher i alpaka. Ipak, najcešce se s vunom miješaju još dva pa i tri druga materijala. Lasersko rezanje materijala takoder više nije neka velika novost.

Do koljena ili do poda

Kaput može biti iznad koljena ili gotovo do poda. Onaj duži ce vas bolje grijati, ali pripazite kada je kiša ili bljuzga nakon snijega da ga ne biste stalno morale nositi na kemijsko cišcenje. Nekako mi se cini da je najprimjerenije rješenje - s obzirom na naše svakodnevne obaveze i jurnjave te ulaženje i izlaženje iz automobila ili drugih prijevoznih sredstava - kaput dužine do koljena ili tek nešto duži.

Iako su kaputi uglavnom jednobojni, to ne mora biti pravilo. U zadnjih nekoliko sezona ima vrlo zanimljivih kaputa u raznim uzorcima gdje su boje i šare maestralno posložene. Kao asocijacija na engleske koledže tu je kaput u škotskim uzrocima. One koje se usude mogu ga spariti s drugim škotskim uzorcima. No pripazite jer to u jednom slucaju može izgledati fantasticno, a u drugom primjerenije cirkuskoj areni. Ali necete pogriješiti ako se odlucite za sivi kaput jednostavnih linija.

A ovosezonski kaputi vole i boje. Kaput boje senfa ili žute poput zraka sunca ili pak kardinalski crvene sigurno ce nam podici raspoloženje. Takvi kaputi vole pomalo stroge linije, dvostruko kopcanje, male ovratnike i remenom su stegnuti u struku. Drugi pak slice vojnim uniformama pa im nisu strane niti epolete na ramenima ili su im detalji posudeni s balonera. Cini mi se da je cešce vidljivo dvoredno nego jednoredno kopcanje pa je u nekim slucajevima dugmad ono najvidljivije na njima.

No, ako tipujete na jedan za sve prilike, onda prije kupnje (a ne radi se o malim novcima) dobro razmislite prvo o svim svojim dnevnim obavezama, a tek onda o modnom stilu. Potom krenite u trgovine, gledajte, ali i probajte više modela i bez srljanja i na miru dobro promislite prije nego što posegnete za kešom ili cekovnom knjižicom. Kaput cete nositi svaki dan mjesecima i u njemu se morate dobro osjecati jer on ce biti vaša druga koža.


Podijeli: Facebook Twiter