Kaput ujesen neizostavan

Sve boje i oblici ovosezonskih kaputa
Sve boje i oblici ovosezonskih kaputa

Zanimljive su te modno-ekonomske recesijske investicije. Možda i ne bi bilo loše rubriku nazvati Što kupiti u teškim vremenima? Nakon male crne haljine, bijele košulje i crvenog ruža, veliko četvrto mjesto sigurno bi zauzeo kaput. Ili možda čak i prvo, jer njegova je funkcija više od estetike. Osim što uljepšava hladne dane, on grije ali i zaokružuje priču vremenski anemičnog razdoblja. A jesen je kao stvorena i gotovo nezamisliva bez kaputa, jer tek zimu prepuštamo debelim jaknama.

Jesen je ipak nekako romantičnija, finija, ženstvenija, baš kao kaput, taj stilizirani oklop koji je jesenski antidepresiv toplih tekstura. Ako ste mislili da se o kaputu nema što kazati, u strašnoj ste modnoj zabludi, je kaput se vratio u svim bojama i oblicima, veći nego ikad -  i to doslovno. Ova je jesen nezamisliva bez XXL ili supersize kaputa koji su, kako bi pomodari rekli, totalni sezonski must have. Sjećate se retro šika iz 80-ih, širokih ramena i jastučića ili pak kaputa djeda stokilaša koji je tada bio hit među kržljavim tinejdžericama? E, to je ponovno aktualno, ali u ljepšoj reinterpretaciji. A jedan od sezonskih modnih postulata je da kaput, baš kao i nakit, mora biti velik i upečatljiv.

No, modna demokratičnost ove sezone dozvoljava sve oblike i boje. Od XXL-a, preko montgomeryja i vojničkih kaputa do ženstvenih strukiranih u stilu 60-ih godina kakve su nosile Hitchckokove ljepotice. U skladu s time, i sve boje dolaze u obzir. Tako će klasičarke obožavati sive, crne, tamnoplave i, naravno, vječne bež boje, dok će se one temperamentnije ili one koje žele razbiti sivilo hladnijih dana opredijeliti za življe nijanse poput crvene, ljubičaste, pudrasto roze ili senfasto žute. Uzorci? Oni koji odgovaraju vašoj osobnosti - romantičarkama cvjetni, strastvenima leopard, smionim klasičarkama karirani… Jedno je sigurno, kaput je sve samo ne kaputt. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter