Kapuralin: Zašto vlast tolerira neozbiljnu predstavu

(Arhiva GI / M.MIJOŠEK)
(Arhiva GI / M.MIJOŠEK)

Protest na Savskoj cesti u Zagrebu bila je tema današnje konferencije za novinare predsjednika Socijalističke radničke partije Vladimira Kapuralina. Iako akteri u događaju o kojemu je riječ, kako je rekao, ne spadaju u njihovu sferu interesa i zanimanja, zbog samog merituma događaja i njegovog trajanja imao je potrebu izreći svoj stav.

- Događaj je pomno isplaniran i vođen, po sadržaju i formi, ništa nije prepušteno slučaju, od nastupa, posjeta koje dobivaju, podrške, timinga, ikonografije, trajanja, a posebno zabrinjavajući je govor mržnje koji je prisutan i kostimografija koja opasno koketira s klerofašizmom, rekao je Kapuralin.

U Europi, dodaje, ima zemalja sa snažnom vjerskom tradicijskom kulturom, ali je nezamislivo da igdje hodočasti onakvo mnoštvo s križarskim dresovima, kao što su nedavno išli put Kaptola. Ovakav vjerski fundamentalizam je imanentan razdoblju inkvizicije. Zahtjevi koji se postavljaju ne nude mogućnost dogovora, niti kompromisa jer su nerealni, isključivi i ucjenjivački.

- Postavlja se pitanje, što je s drugim stopostotnim invalidima civilnog sektora koji su invalidnost stekli rođenjem, na radnom mjestu ili na drugi način, a koji ne postavljaju čerge na ulici.

Da li su njihove patnje manje, primanja veća, potrebe manje, da li su njihova prava dovoljna kad ne traže da ih se uvrsti u Ustav, rekao je Kapuralin te konstatirao da je nedopustiva i sama forma predstave koja je eklatantan primjer remećenja javnog reda i mira, a neshvatljiva je i indolencija relevantne vlasti koja ovako dugo tolerira ovako neozbiljnu predstavu. (G. R.)

 


Podijeli: Facebook Twiter