Kapuralin: Socijalizam jedino rješenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Masovne demonstracije u Hrvatskoj, kojima posljednjih dana svjedocimo, mogu se svrstati, smatra Vladimir Kapuralin, predsjednik istarskog SRP-a, u dvije kategorije buduci da se razlikuju po sudionicima i ciljevima.

- U prvima sudjeluju pripadnici oružanih sukoba iz 90-ih, one su masovne, dobro organizirane, pune nacionalistickog naboja i imaju jasan cilj. Njihovi organizatori ne kriju politicke ambicije u funkciji rigidne nacionalisticke desnice, smatra Kapuralin.

U drugim demonstracijama, procjenjuje, sudjeluje heterogena masa pretežno mladih ljudi kojima je zajednicko jedino što se okupljaju putem društvenih mreža. Oni su, dodaje, bez artikuliranog politickog programa i cilja, a dodatno su hendikepirani ridikuloznim i kontroverznim predvodnikom Ivanom Pernarom, koji se zalaže za takozvani progresivni kapitalizam, koji je dijametralno suprotan klasnim interesima radništva.

- Opozicija za to vrijeme poput lešinara diskretno oblijece ova okupljanja jer je narasli gnjev gradana uperen i protiv nje same, a najvecu korist mogao bi iz svega neopravdano izvuci Dragutin Lesar, procjenjuje Kapuralin dodajuci da je jedino osvježenje u toj predstavi pojava nekoliko vrlo upecatljivih poruka kojima se nedvosmisleno apostrofira potreba silaska kapitalizma s društvene pozornice.

Po rijecima Kapuralina, SRP pozdravlja i takozvane akcije "revolucionarnog romantizma" poput paljenja zastava i zalijevanja bojom ulaza politickih stranaka jer, mada su svjesni da one nisu nikakvo rješenje, nadolazecoj generaciji mogu služiti za stjecanje revolucionarnog iskustva i aktivisticke hrabrosti. Na kraju je zakljucio da "tunisko-egipatski poucak" u Hrvatskoj nije primjenjiv, a zahtjevi za odlaskom premijerke i Vlade ne nude rješenje jer se time ne mijenja ništa, odnosno ne ukida kapitalisticki nacin eksploatacije radnika.

- S obzirom na to da je alternativa koja nas ceka ili socijalizam ili barbarstvo, jasno je da je rješenje u promjeni sistema, za što još uvijek nisu sazreli uvjeti, zakljucio je Kapuralin.


Podijeli: Facebook Twiter