Kapuralin: Hrvatska je ekonomski i politički ovisna

Predsjednik SRP-a Vladimir Kapuralin (M. JERIN/arhiva)
Predsjednik SRP-a Vladimir Kapuralin (M. JERIN/arhiva)

U Socijalističkoj radničkoj partiji s indignacijom odbacuju čestitke predsjednika RH Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića upućene u povodu Dana neovisnosti "svim" građanima Hrvatske, i to u ime srpovaca, ali i svih onih kojima su "slavljeni" događaji nanijeli štetu, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SRP-a Vladimir Kapuralin.

Pritom pod onima kojima je nanesena šteta podrazumijeva svakog kome je danas gore nego prije 8. listopada 1991. a među njima su "osiromašeni, protjerani, nezaposleni, penzioneri, invalidi".

Kapuralin smatra da su Milanovićeve i Josipovićeve tvrdnje o nezavisnosti, odnosno suverenosti Hrvatske ne samo neistinite nego i cinične, jer predstavljaju grubu uvredu za ljudski razum i stotine tisuća hrvatskih građana koji i danas ispaštaju "zbog odluke o secesiji od 8. listopada 1991."

Kapuralin je svoje tvrdnje o ovisnosti i nesuverenosti Hrvatske na unutarnjem planu potkrijepio riječima da potpunu vlast države ili naroda permanentno ugrožava supstancijalno izostanak utjecaja građana na odluke elite između dva glasanja.

- Argumenti koji osporavaju tvrdnje o suverenitetu u vanjskim odnosima daleko su brojniji. Najznačajniji su ekonomski, politički i vojni. Tu prije svega spada rasprodaja nacionalnog blaga strancima, dok je vanjski dug s 800 dolara per capita 1990. do danas narastao na više od 10.000 eura. Najnoviji primjer je najava davanja autocesta u koncesiju.

U političke argumente spada pristupanje EU-u, za što je na referendumu pristanak dala manjina. Po tuđem diktatu priznaju se novonastali protektorat, uz istovremeno nepriznavanje prava palestinskom narodu na vlastitu državu. Podržava se imperijalistička agresija na Libiju, ministrica vanjskih poslova sudjeluje na skupovima imperijalističkih neprijatelja Sirije. "Točka na i" je nedavno popuštanje pod pritiskom Bruxellesa na promjenu zakona kodnog naziva "lex Perković", kazao je Kapuralin.

Vojnu nesuverenost Hrvatska je, po njemu, pokazala ulaskom u "imperijalistički agresivni vojni savez NATO." 

Na koncu, financijski uvjetovani otkaz koji Vlada kani ubaciti u Zakon o radu predsjednik SRP-a komentirao je kao dodatni atak na ionako umanjena prava radnika; njegovo bi uvođenje dodatno ugrozilo poziciju rada u odnosu na kapital te omogućilo poslodavcima manipulaciju radnicima.

Atak na pravni poredak

Komentirajući događanja u Vukovaru kazao je da je Vlada pokazala da je nesposobna riješiti jedan uobičajeni kulturološki i civilizacijski zadatak. Ako se dokaže da su policajci doista skinuli dvojezične ploče, bio bi to atak na pravni poredak Hrvatske, smatra Kapuralin. Pita se gdje su oni koji za Vukovar traže "poseban pijetet" živjeli proteklih 20 godina i zaključuje da se radi o pijetetu a la carte. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter