Kapuralin: Crkva se ponaša kao u srednjem vijeku

S lijeva povjerenik SRP-a za Buje Vladimir Crosilla, Vladimir i Vater Jugovac (K. FLEGAR)
S lijeva povjerenik SRP-a za Buje Vladimir Crosilla, Vladimir i Vater Jugovac (K. FLEGAR)

U raspravu o zdravstvenom odgoju uključila se i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) čiji su predstavnici iznijeli svoj stav o ponašanju Crkve, njenom sukobu s Vladom o obrazovnom sustavu i pozvali nadležne da ocijene prihvatljivost obreda ispovijedi za maloljetnike.

- Crkva se danas u Hrvatskoj ponaša kao što je to činila u srednjem vijeku, kad je bila vodeća snaga društva. To joj omogućuje politika, i to zato što je ona i uz pomoć Crkve došla na vlast 90-tih. Crkva samo naplaćuje svoju uslugu na bahat i arogantan način, a politika vraća dug, guta knedle i ponizno trpi šamare, rekao je predsjednik SRP-a Vladimir Kapuralin.

Njihova stranka izlaz vidi u odvajanju Crkve od države i politike. "Crkva se treba baviti svojim poslanjem, prenošenjem vjere i vjerskim pitanjima, a ne stvarima za koje nije stručna ni kompetentna.

Da bi se to postiglo potrebno je da najprije država odustane od njenog rastrošnog financiranja, iznad uobičajene prakse šireg kruga zemalja. Ta je sredstva potrebno iskoristiti za društveno korisne programe, dok bi Crkvu trebali financirati njeni korisnici", poručio je Kapuralin.

Predsjednik umaškog SRP-a Valter Jugovac pozvao je nadležne institucije, političke stranke, Hrvatski sabor, Odbor za ljudska prava, pravobraniteljicu za djecu i pučkog pravobranitelja da pokrenu raspravu u Saboru kao temelj za donošenje zakona za reguliranje obreda u kojem se svećenicima ispovijedaju maloljetnici.

Kako je rekao, na tu su ih inicijativu, kao i kritiku ponašanja Crkve, naveli "sve češći i potpuno neopravdani napadi Biskupske konferencije Hrvatske, svećenstva katoličke crkve, HDZ-a i srodnih stranaka HSP-a, HČSP-a i HDSSB-a na kurikulum zdravstvenog odgoja u školama te sve učestalije otkrivanja pedofilije i drugih štetnih pojava u redovima Crkve u odnosu na maloljetne osobe".

Jugovac je istaknuo da neprihvatljivim drže to što ustaljeni obred obavezuje i djecu da pristupe ispovijedi koja se temelji na represiji i u kojoj iznose svoje najintimnije osjećaje svećenicima koji nisu educirani za takav odnos s nezrelim i karakterno još neizgrađenim mladim ljudima.

"Taj odnos ima za cilj proizvesti poslušnu individuu, podložnu daljnjoj manipulaciji", ustvrdio je Jugovac, ukazujući na trajne teške posljedice za dijete u slučaju kad je "kao žrtveno janje" predano svećeniku koji je pedofil. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter