Kapriciozni Dorini valceri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pozornici Svecane dvorane "Tone Peruško" Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli u petak je gostovala Sretna Meštrovic, jedna od najistaknutijih pripadnica hrvatske škole pijanizma, tocnije one ponikle iz klase znamenitog Svetislava Stancica pri zagrebackoj Muzickoj akademiji. U Pulu je stigla na poziv Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova, a svoj je koncert posvetila upravo obilježavanju 60 godina osnutka ove ustanove. Tema njene veceri bila je "U ritmu valcera", u i takvim je klavirskim koracima protekla ugodna, lijepa i inspirativna priredba.

Uz neizostavne F. Chopinove valcere ("Valcer u Es-duru, op. posth."; "Valcer u As-duru, op. posth." i "Valcer u Ges-duru, op. 70, br. 1") poseban je naglasak dala na one kontese Dore Pejacevic, hrvatske skladateljice, pripadnice glazbenog romantizma, koja je u vrijeme procvata klavirskih minijatura svoj doprinos valceru dala i albumom "Hiroviti valceri, op. 28". Slušali smo ih u integralnoj formi (Es-dur, As-dur, cis-mol, fis-mol, H-dur, E-dur, a-mol, A-dur i fis-mol).

Sretna Meštrovic svojim je izrazom, svojom bojom, frazom i misli ostavila znakovit trag na domacoj klavirskoj sceni, a potvrdu za to dala je i ovim pulskim nastupom, i to vec samom selekcijom kompozicija. Naime, kapriciozni plesovi Dore Pejacevic sadrže izrazito tešku i zamršenu atmosferu emocija koja tek najvještijim interpretima predstavlja laku i prirodnu mogucnost manipulacije i prezentacije. Meštrovic je jedna od njih.

Jasnoca, preglednost i slojevitost sadržaja te duboko razumijevanje materijala nadilaze povremene tehnicke blokade, a valja upozoriti i na osebujnu virtuoznost koja se otkriva u najpoželjnijim trenucima notnog teksta. Svaki od valcera ispricao je svoju pricu, svaka je bila osobita i privlacna, a svoje su zamamne zvuke imali i oni Chopinovi, kojima je pijanistica pristupila s primjerenom dozom suzdržanosti i promišljanja.

Za kraj svoje pulske koncertne veceri izvela je "Soirees de Vienne, br. 6" F. Schuberta i valcer iz opere "Faust" Ch. Gounoda u Lisztovoj prilagodbi za klavir. Ispracena je dugim aplauzom zahvalnosti i poštovanja. Meštrovic je višestruko  nagradivana za svoj dosadašnji rad, a oblikovala ga je i formirala diljem europskih pozornica i uz znamenite suradnike, soliste i orkestre. Ovaj je koncert dio njene turneje po hrvatskim gradovima.


Podijeli: Facebook Twiter