Kapitalno djelo o istarskoj tradicijskoj arhitekturi

Predstavljanje izdanja rovinjskog Centra za povijesna istraživanja u Pazinu (D. Š.)
Predstavljanje izdanja rovinjskog Centra za povijesna istraživanja u Pazinu (D. Š.)

U sjedištu pazinske Zajednice Talijana predstavljene su tri nove publikacije rovinjskog Centra za povijesna istraživanja: monografija "Pietra su pietra" Roberta Stareca objavljena kao 34. svezak edicije Collana degli Atti te 23. broj časopisa Quaderni i 61. broj časopisa La ricerca.

O ovim izdanjima govorili su direktor Centra za povijesna istraživanja Giovanni Radossi te urednici i suradnici Nicolo Sponza, Antonio Pauletich, Rino Cigui, Orietta Moscarda Oblak i Marino Budičin, a prisutne su pozdravili predsjednica pazinske Zajednice Talijana Gracijela Paulović, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić te Fabrizio Somma s tršćanskog Narodnog sveučilišta.

Središnje mjesto ove promocije zasluženo je pripalo djelu prije nekoliko mjeseci preminulog tršćanskog etnologa Stareca koji je mnoga svoja istraživanja i nekoliko svojih objavljenih knjiga posvetio Istri. Radossi se prisjetio bogate istraživačke i znanstvene karijere Roberta Stareca, njegova "upornog znanstvenog senzibiliteta i poletnosti" i sklonosti detaljnim proučavanjima i preciznim dokumentiranjima.

"Pietra su pietra" posljednje je Starecovo djelo, dovršeno, ali neobjavljeno za njegova života, a u ovoj kapitalnoj monografiji, čiju je pripremu pomogla i talijanska regija Friuli-Venezia Giulia, detaljno je obrađena tradicijska arhitektura Istre u vrlo širokom tematskom rasponu, od detaljne obrade povijesnih izvora preko prvi put detaljnije obrađene istarske primorske gradnje do transformacije tradicijske arhitekture od vremena poslije Drugog svjetskog rata do danas. Monografija sadrži i 600 fotografija snimljenih na tristotinjak lokacija i predstavlja vrijedan doprinos evidentiranju i spašavanju od zaborava graditeljske baštine ovog podneblja.

Novi brojevi časopisa Quaderni i La Ricercha redovne su publikacije rovinjskog Centra, a u njima su objavljeni uglavnom radovi iz područja političke povijesti i povijesti umjetnosti. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter