Kapitalno djelo istarskog jezicnog mozaika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svecanoj dvorani "Tone Peruško" Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli, gradski ogranak Matice hrvatske predstavio je veliki lingvisticki "Istromletacki atlas", ciji su autori dr. Goran Filipi i dr. Barbara Buršic Guidici koji je izašao u izdanju zagrebackog nakladnika i online knjižare Dominovic. Takoder, ovom tribinom dr. Filipi je ujedno predstavljen i kao prvi akademik ovog mladog sveucilišta.

Predsjednik pulskog ogranka Matice hrvatske dr. Danijel Mikulaco novoprimljenog je akademika i njegovo djelo predstavio kao posebno važno za samu Maticu, ali i sveukupnu istarsku kulturnu i znanstvenu javnost.

Akademik Bratulic prisjetio se nekih važnih povijesnih konteksta i inicijativa koji su krenuli baš iz ove dvorane, kao što je osnutak Cakavskog sabora s Crnjom na celu, usporedivši ono vrijeme od prije pola stoljeca s ovim danas, u kojemu je izašao iz tiska ovaj atlas, u posljednji cas, kao spas za jedan živi govor i identifikaciju.

- Ovo je kapitalno lingvisticko djelo, koje dolazi u zadnji tren, a da je kojim slucajem nastalo prije sto ili više godina danas bi mnogi jezicni koinei, govori i jezici bili spašeni i sacuvani, kao što ce biti sve ovo što su dr. Filipi i dr. Buršic Giudici godinama skupljali i obradili na oko tisucu stranica ove pozamašne knjige, istaknuo je Bratulic.

Urednik "Istromletackog lingvistickog atlasa", profesor emeritus Ivan Zoricic, istaknuo je veliki istraživacki doprinos autora sa suradnicima i studentima. Svi su oni godinama radili da bi stvorili ovo vrijedno i posebno djelo, rijetko u lingvistickoj praksi. Pratio ga je zahtjevni terenski rad u bogatom istarskom jezicnom mozaiku.

Sve je pocelo od 1.898 pitanja u 14 semantickih skupina, koja su se ticala života u zajednici, od vremenskih prilika i životinjskog svijeta pa sve do hrane i naziva ptica, na više razlicitih punktova, u 18 mjesnih govora i tri govorna podrucja, talijanskom, hrvatskom i slovenskom. Projekt je trajao od 1994. do 2012. Tijekom tog vremena prikupljeni su radovi studenata, diplomanata, magistara i doktoranda, koje su potom autori obradili i na terenu potvrdili. (M. CURIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter