Kapetanu broda na kojem je poginulo 800 migranata 18 godina zatvora

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Sud u talijanskom gradu Cataniji u utorak je na 18 godina zatvora osudio tuniskog kapetana ribarskog broda na kojem je poginulo više od 800 migranata u travnju 2015. godine.

Mohamed Ali Malek (28) je proglašen krivim za ubojstva, brodolom i pomaganje tajnoj imigraciji. Njegov pomoćnik Mahmud Bikhti, 26-godišnji Sirijac je optužen samo za pomaganje ilegalnoj imigraciji. Nakon procesa vođenog ubrzanom procedurom, dvojica muškaraca su osuđena i na globe od po devet milijuna eura.

Tužiteljstvo je tražilo 18 godina zatvora za Maleka i šest godina za Bikhtija. Obojica niječu odgovornost. Malek tvrdi da je na tom brodu bio putnik, suprotno iskazima preživjelih s tog broda koji je krenuo iz Libije 18. travnja 2015. Brod  se prevrnuo i potonuo pred očima posade King Jacoba, portugalskog teretnog trgovačkog broda koji mu je došao u pomoć.

Samo 28 osoba je preživjelo, a njihovi su iskazi potaknuli Europsku uniju da bitno pojača svoju nazočnost u moru oko Libije, gdje sada patrolira desetak europskih vojnih brodova. Talijanska mornarica je krajem lipnja izvukla olupinu broda s 370 metara dubine, što je bila složena operacija koja je stajala 10 milijuna eura, i omogućila strašno prebrojavanje žrtava.

Osim 24 žrtve koje su pronađene tijekom noći katastrofe, talijanska mornarica je oko olupine pronašla 219 tijela, a nakon izvlačenja broda dodatnih 458. Stručnjaci drže da je stradalo između 800 i 900 osoba.

Izvanredni povjerenik za nestale osobe u Italiji Vittorio Piscitelli je pitao kako je bilo moguće ugurati oko 900 osoba u taj brod te da nije bilo izgleda da stignu živi na odredište. Prema dokumentima pronađenim kod stradalih otkriveno je da su bili iz Sudana, Somalije, Malija, Gambije, Etiopije, Senegala, Bjelokosne Obale, Eritreje, Gvineje Bisao i Bangladeša.

Tijela su pokopana na grobljima Sicilije, nakon što je sastavljen precizan popis svih elemenata koji bi njihovim bližnjima mogli pomoći u identificiranju poput uzoraka DNK, dokumenata, odjeće, tetovaža i ožiljaka.

U priopćenju od utorka, tužiteljstvo Catanije je pozdravilo odluku da se talijansko pravosuđe proglasi nadležnim za tu aferu, iako se ona dogodila u međunarodnim vodama.

Niti ta katastrofa nije odvratila migrante, kao ni njihove krijumčare u Libiji, koji i dalje šalju tako pretrpane brodove. Od travnja 2015. više od 300.000 migranata je stiglo Italiju, a oko 7000 je smrtno stradalo ili nestalo u Sredozemnom moru.

U utorak ujutro je u Cataniju stiglo 678 migranata spašenih u nedjelju u moru kod Libije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter