Kapetan promijenio kurs da "pozdravi" otok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije nego što je otišao na večeru u društvo lijepe Moldavke Domenice Cermotan, kapetan Costa Concordije Francesco Schettino naredio je promjenu kursa kako bi obavili ritual pozdrava otoku Giglio usred Tirenskog mora. Nove koordinate proslijedio je časniku palube Ciru Ambrosiju koji je postupio po naređenju, no dok se brod približavao otoku, Ambrosio je pred svojim suradnicima uskliknuo: “Preblizu smo, ovaj je sasvim lud”.

Rečenica je ostala zabilježena, odnosno snimljena u crnoj kutiji i jučer je snimka puštena u sudnici u Grossetu kako bi svi mogli čuti što se događalo na palubi velebnog kruzera nekoliko minuta prije sudara s hridima ispred otoka. Suci i odvjetnici mogli su jasno čuti kako su se svi na palubi ironično nasmijali na kapetanovu odluku, ali očito nitko nije tada slutio kakve će posljedice imati njegova nerazumna odluka. Ciro Ambrosio jučer je saslušan na procesu koji se odvija u Grossetu i na kojemu je glavni optuženik Francesco Schettino.

- Kapetan je u fazi približavanja otoku Giglio razgovarao mobitelom s čovjekom koji se nalazio na otoku i koji je bio zatražio ritual poklona. Uvidjevši da ne prati tok događaja, ja sam preuzeo kormilo, izjavio je Ambrosio.

On je prije dva mjeseca pristao dogovorno sa sudom na kaznu od 11 mjeseci zatvora zbog osobne odgovornosti za incident u kojemu su 32 osobe izgubile život. Tjedan dana ranije na sudu se pojavio kapetan lučke kapetanije u Livornu Gregorio De Falco koji je nakon nesreće preuzeo posao rukovođenja postupcima spašavanja putnika i koji je bijesnim tonom naredio kapetanu povratak na brod. De Gregoriov krik usmjeren prema Schettinu: “Torni a bordo, cazzo!” obišao je svijet i zorno pokazao u kojem se stanju nalazio kapetan koji je nedugo nakon sudara, kad se brod počeo ozbiljno naginjati, napustio brod.

Proces u Grossetu namjerava utvrditi dvostruku odgovornost kapetana koji je nerazumnim potezom usmjerio brod dužine 290 metara prema otoku Giglio i koji je, suprotno načelima, pravilima i moralnim obvezama struke, napustio brod dok je na stotine putnika pokušavalo pobjeći od smrti. (Piše Elio Velan)


Podijeli: Facebook Twiter