Kapetan Greenpeaceovog broda pušten uz jamčevinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kapetan Greenpeaceovog broda Peter Willcox pušten je u petak na slobodu uz jamčevinu u Sankt Peterburgu zajedno s drugim članovima posade Arctic Sunrisea nakon više od dva mjeseca pritvora, javlja ruska novinska agencija Itar-Tass.

Aktivisti Greenpeacea oslobođeni su kada je za svakoga od njih uplaćena jamčevina od dva milijuna rubalja (45.000 eura).

Peter Willcox, 60-godišnji kapetan i aktivist Greenpeacea više od 30 godina, bio je i skiper broda Rainbow Warrior kojeg su 1985. u vodama Novog Zelanda raznijeli i potopili pripadnici francuske tajne službe.

Skupina od 28 aktivista Greenpeacea i dva novinara prvotno su optuženi za gusarstvo zbog pokušaja u rujnu da se popnu na rusku naftnu platformu u Arktičkom moru u znak prosvjeda protiv naftnih bušotina na ekološki osjetljivom području. Ta je optužba kasnije ublažena i sada ih se tereti za huliganizam za koji je maksimalna predviđena kazna sedam godina zatvora.

Sud u Sankt Peterburgu mora razmotriti još dva slučaja. Gotovo svim pritvorenim aktivistima odobrena je jamčevina osim Australcu Colinu Russellu, koji bi mogao ostati u pritvoru do 24. veljače 2014.

"Za sada će strani državljani biti na sigurnom mjestu u Sankt Peterburgu", priopćio je Greenpeace. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter