Kapetan Dragan mora platiti Australianu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prizivni sud australske savezne države Novog Južnog Walesa odbacio je u petak žalbu Dragana Vasiljkovica, poznatog kao Kapetan Dragan, na prijašnju odluku nižeg suda kojom je presudeno da ga list The Australian nije oklevetao, objavio je taj list.

Vasiljkovic, koji u zatvoru u Sydneyju ceka ocitovanje australskog ministra pravosuda na odluku Vrhovnog suda o izrucenju Hrvatskoj koja ga potražuje zbog ratnih zlocina, podigao je tužbu za klevetu protiv The Australiana zbog niza clanaka iz 2005. godine u kojima su detaljno opisani zlocini koje je pocinio tijekom Domovinskog rata.

Vasiljkovic je taj spor nepravomocno izgubio 2009. godine, a jucerašnjom odlukom prizivnog suda Novog Južnog Walesa odluka je postala pravomocna i Kapetan Dragan ce morati platiti sudske troškove i nadoknaditi 1,2 milijuna australskih dolara koliko je kompanija Nationwide News, izdavac The Australiana, uložila u svoju obranu. Vasiljkovicev odvjetnik Clive Evatt i na ovu je odluku najavio žalbu australskom Vrhovnom sudu.

Kapetan Dragan, bivši voda srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je državljanin kojeg je australska policija uhitila u sijecnju 2006., na temelju zahtjeva za izrucenje koji je podnijela Hrvatska. U to je vrijeme živio u Australiji pod imenom Daniel Snedden.

Vasiljkovic je optužen u Hrvatskoj za ratne zlocine pocinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljaci 1993. godine. Nakon duge pravne bitke australski Vrhovni sud u ožujku prošle godine odlucio je da Vasiljkovic može biti izrucen Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter