Kapetan "Costa Concordije" na sudu izrazio žaljenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kapetan Francesco Schettino, okrivljen za potonuće kruzera "Coste Concordije" u kojem su u siječnju u talijanskim obalnim vodama poginule 32 osobe izrazio žaljenje na ročištu na kojem će se odlučiti hoće li biti pokrenut puni sudski postupak.

Talijansko je sudstvo preuzelo zgradu Teatra Moderna u mjestu Grosseto za mjesto održavanja procesa kojim bi se trebala ustanoviti istina o uzrocima i odgovornima za incident na moru koji se dogodio 13. siječnja u kojemu su poginule 32 osobe.

U kazalištu-sudnici bil su kapetan broda "Costa Concordia" Francesco Schettino te preostalih osam časnika kruzera koje optužnica tereti da su odgovorni za nasukavanje broda na hridi u neposrednoj blizini luke otoka Giglio.

Novinarima je ulaz u sudnicu zabranjen pa su se talijanski snimatelji i fotoreporteri morali zadovoljiti snimkom Schettina kako ulazi u sudnicu kroz sporedni ulaz kazališta sa stražnje strane zgrade.

Prema izjavama nazočnih, jedan se preživjeli putnik s "Coste Concordije" približio Schettinu i stisnuo mu ruku. Dotični je potom izjavio da se na procesu mora ustanoviti istina.

"Kapetan Schettino je odgovoran, ali uz njega trebaju odgovarati i drugi", izjavio je preživjeli putnik okupljenim novinarima pred sudnicom.

Već na samom početku suđenja koje prate mediji iz gotovo cijelog svijeta, odvjetnici optuženih časnika broda upiru prst na kompaniju Costa Crociere, traže da se proces pozabavi i pitanjem odgovornosti čelnika brodske kompanije.

Suđenje počelo izvješćem stručne istražne komisije koja je mjesecima prikupljala podatke pokušavajući sastaviti složeni mozaik događaja u kobnoj noći kada je kruzer skrenuo s kursa opasno se približivši obali, i to nevjerojatnom brzinom.

Schettinova je obrana zatražila da se sud pozicijom kormilara iz Indonezije koji je u kobnom trenutku bio za kormilom i koji nije shvatio komandu na talijanskom jeziku. Sud je odbio sugestiju Schettinove obrane. Kao što je poznato, dobar dio dokaznog materijala temelji se na podacima koji su sačuvani u crnoj kutiji koja je mjesecima bila predmet analize stručne istražne ekipe.

Prema pisanju talijanskih medija, dobar dio preživjelih putnika koji su ušli u sudnicu da bi pratili početak procesa zastupa isto stajalište: "Schettino je kriv, ali nije jedini odgovoran".

Rimljanin Ernesto Carusotti bio konkretniji u optužbi: "Ja sam kartu za krstarenje kupio od kompanije Costa Crociere, njoj sam platio uvjeren da se radi o ozbiljnoj i povjerenoj kompaniji, što očito nije".

Odvjetnik Coste Crociere Marco De Luca odbija tezu da kompanija namjerava odgovornost svaliti na leđa kapetana Schettina.

"Tu smo da bismo ustanovili istinu, kada je riječ o Schettinu dokazi jasno govore o tome koliko je on odgovoran za nasukavanje. Mislim da tu nema dvojbi, a o načinu izvršavanja spašavanja putnika te tko je neposredno odgovoran za propuste bit će govora tijekom procesa", rekao je De Luca.

Ulaz u sudnicu, odnosno u kazalište nadziru karabinjeri jer postupak nije javan: prostor može primiti do 1.300 osoba, a sve oznake i informacije napisane su na pet jezika: engleskom, talijanskom, španjolskom, francuskom i njemačkom. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter