Kapešante privukle goste, Euru usprkos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni kiša koja je prijetila cijelo popodne, ni Europsko nogometno prvenstvo koje je pocelo upravo u petak, nisu uspjeli pokvariti odlican ugodaj na veceri novigradske kapešante, koja je održana u gradskoj lucici Mandrac. Jedan je to u nizu dogadaja iz GnamGnamFesta u organizaciji lokalne Turisticke zajednice.

Na repertoaru su bila ukusna i maštovita jela od kapešante i drugih školjki po promotivnim cijenama, o kojima se pobrinuo stalni gastro-partner ovog gurmanskog festivala - Laguna Novigrad.

Brojni domaci i strani gosti za 40 kuna mogli kušati miks svega što je pripremljeno na bazi jakobove kapice - salata s kaneštrelama, hobotnicom i pedocama, zatim tjestenina s kapešantama i graškom, buzara od raznih školjaka, potom rižoto s jakobovim kapicama i cherry rajcicom i klasicni specijalitet - kapešante zapecene na roštilju. Za sve to bilo je potrebno 170 kilograma kapešanti, 70 kilograma kaneštrela i 40 kilograma dagnji.

Prireden je i mali kulinarski show. U pripremi rižota od kapešanti okušali su se šefovi turistickih zajednica, od kojih je prva bila Michelle Babic iz Novigrada, druga Maja Jovicic iz Brtonigle, dok je direktor TZ-a Buje Valter Bassanese bio treci. Tko je bio najbolji odlucio je žiri u sastavu proizvodac meda Ratomir Micic, vinar iz Dajle Leonardo Palcic i glazbenik Goran Kauzlaric Griff.

Na štandovima su se mogla degustirati i kupiti vina lokalnih proizvodaca Mihelic, Ivancic, Cocolo, Peršuric&Palcic, Benazic i Palcic iz Dajle, kao i maslinova ulja Lagune, Babica, Lubiane i Fiorea. U ponudi su bila još i domaca tjestenina, med, cajevi i marmelade, sirevi, mlijecni, suhomesnati i druge autohtoni proizvodi.


Podijeli: Facebook Twiter