Kaoticna opskrba HV-a u Afganistanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvorica pripadnika hrvatske Vojne policije, koja su prije desetak dana u Afganistanu odbila zapovijed nadredenih za odlaskom na zadacu u Pol-e-Khomri, povucena su iz misije i vracena u Hrvatsku. O eventualnim sankcijama, receno nam je u cetvrtak u MORH-u, bit ce odluceno nakon što se prouci izvješce Glavnog stožera o incidentu. "Cinjenica je da su oni odbili zapovijed, no nije se, po onome što sad znamo, radilo o hiru, vec o odredenim problemima s opremom i prijevozom", potvrdili su u MORH-u.

Sve više informacija upucuje na to da je problem bio upravo u nedostatku adekvatne borbene opreme, navodno zaštitnih prsluka i dijela osobnog naoružanja. Takvim neslužbenim saznanjima barata i Rade Delic, predsjednik Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, koji kaže da su od naših mirovnjaka vec dolazile informacije o logistickim problemima na terenu. Aktualni slucaj usporeduje, pak, sa situacijom da bi netko išao na rucak bez žlice i vilice. Dodao je da su sudionici mirovnih misija mahom prekaljeni borci, s iskustvom Domovinskog rata, koji se "sigurno nisu bojali izvršenja zapovijedi niti su se tako ponašali iz kaprica", no ocito su odbili izlaganje opasnosti da prakticki goloruki postanu topovsko meso.

Delic istice da je stanje s opremanjem Oružanih snaga RH jednom rijecju - katastrofalno. Sindikat na to, tvrdi, odavno upozorava. "Kod ugovaranja nabava za OS RH jednostavno ništa ne štima - od opreme do sklapanja ugovora o uslugama i održavanju. Posljedica toga je da, recimo, u vojarnama katkad nema niti toaletnog papira, a uvjeti rada su ajme joj", kaže Delic. Sve to, kako navodi, itekako utjece na radni i borbeni moral pa situacije poput ove iz Afganistana ne moraju previše cuditi.


Podijeli: Facebook Twiter