Kaos na vodnjanskom sajmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Subotnji sajmeni dan u Vodnjanu poceo je jako napeto, a ionako velika gužva zbog pripreme sajmenog prostora prije pocetka radnog vremena, pretvorila se u pravi metež.

Naime, grad Vodnjan odlucio se još prije mjesec dana na drugaciju organizaciju štandova na prostoru sajma, uz uvodenje pravila ponašanja i održavanja javnog reda i mira, te cistoce na samom sajmištu. U skladu s tim, pozvali su dopisima i putem medija zainteresirane trgovce da dodu u gradsku upravu na potpisivanje novih ugovora o rezervaciji i korištenju javne površine na vodnjanskom sajmu.

Sami trgovci upozorili su nas prije desetak dana da ce nastati kaos na sajmu buduci da jedan dio njih putuje od sajma do sajma i nije primio dopise na kucnu adresu niti vidio obavijest o novom ustroju rada. Njihove su se slutnje obistinile.



Trgovci iz svih krajeva Hrvatske poceli su stizati na sajmeni prostor oko sedam sati ujutro, no ondje su zatekli brojne zaštitare koji su ih zaustavljali i obavještavali da se jave dvjema djevojkama koje su provjeravale postojece ugovore o najmu, ispunjavale nove i dodjeljivale slobodna mjesta sukladno novoj gradskoj odluci. Oni, pak, koji su uspjeli nešto kasnije uci, cudili su se kad su na svom starom prodajnom mjestu zatekli nekog novog trgovca. I glasno su izražavali svoje nezadovoljstvo.

- Hocu svoje mjesto! Necu nikuda otici, necu drugo mjesto, ne zanima me! Ja ovdje deset godina radim i radit cu još deset i nitko mi to nece zabraniti pa ni vi. Sve uredno placam a sada je netko drugi došao na moje mjesto! Da znaš da cu u ponedjeljak ici kod glavnog žaliti se! Hocu svoje mjesto, vikala je jedna trgovkinja na djevojke koje su nju i mnoge druge stoicki trpjele pod budnim okom zaštitara i dvojice policajaca, koji su gnjevnu ženu i smirili.

Djevojkama, zaštitarima i komunalnim redarima bile su pune ruke posla gotovo do deset sati, iako se sajam za kupce otvara u devet.

Trgovci su ih neprestano vukli za rukav, svadali se i s njima i s drugim trgovcima zahtijevajuci da netko tko im" smeta" makne svoj automobil, kombi ili cak kompletan štand s artiklima, uporno pokušavajuci doci do mjesta koje im nije ovog puta dodijeljeno. Neki su bili ljuti što "svojih" pet metara površine moraju dijeliti s drugim obrtnikom, a nekima je jednostavno smetala kompletna preraspodjela sajmišta.



- Nije ovo u redu, nimalo. Mi koji redovito dolazimo godinama ugovore produžujemo svakih šest mjeseci, ali ima i onih koji dodu samo jednom-dva puta godišnje i placaju dnevnu najamninu. E, sad su te sezonce stavili u prvi red, a nas s odjecom u treci i cetvrti. Niti svojih odluka se ne drže, rekli su da ce napraviti nekakve zone, pa ce jedna biti samo za prehranu, druga za poljoprivrednike, a treca za tekstil i obucu, a opet tu izmedu dva štanda s robom imate sir i med. Cujte, i mi želimo da bude reda, pogotovo zato što im za cijelu godinu damo 2.400 kuna, ali reda nisu napravili, samo kaos, rekao nam je jedan trgovac.

No, svi su oni došli s istom svrhom na sajam, pa su se s dolaskom prvih kupaca strasti ipak primirile, štandovi su se punili robom, prodaja je krenula, a tu i tamo kada bi kupac produžio dalje, nastavilo bi tiho gundanje o "nepravdi i podmicivanju".


Podijeli: Facebook Twiter