Kaos na HRT-u: Matković opozvan iz Bruxellesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana novinar Damir Matković opozvan je s mjesta dopisnika HRT-a iz Bruxellesa! Opozvan je nakon ravno mjesec dana koliko je na papiru prošlo otkada je izabran za dopisnika, odnosno nakon dva tjedna koliko je u Bruxellesu, kojeg se prije nije mogao dočepati zbog prisavske administrativne sporosti.

S HRT-a ne samo da potvrđuju da je Matković opozvan, već se kaže da je i Etičkom povjerenstvu HRT-a podnesena prijava protiv njega te će se nakon donesenog mišljenja Povjerenstva odlučiti o daljnjem postupanju.

- Mene čudi da mi oni koji su me smijenili to nisu javili. Odluka se pojavila na intranetu, koji ja u Bruxellesu ne vidim, a vijest su mi javile kolege, kazao nam je Matković. On ne dvoji da ga se opoziva, a onda i daje pred Etičko povjerenstvo, zbog pisma što ga je nedavno uputio na pet adresa ljudi koji odlučuju na HRT-u, pa tako i glavnom ravnatelju.

U pismu u najkraćem kaže da ne pristaje na to da mu dosadašnji dopisnik HRT-a iz Bruxellesa Željko Korpar bude snimatelj ne bi li se tako Korpara, nakon 13 godina mandata, ostavilo još u Bruxellesu u kojem se s obitelji skrasio.

Da Etičko povjerenstvo HRT-a ne sjedi besposleno pobrinuo se i v.d. rukovoditelja IMS-a Tomislav Špoljar koji je prijavio voditelje i urednike subotnjeg Dnevnika Stipu Alfiera i Damira Smrtića. Naime, Alfier se komentarom na kraju  Dnevnika referirao na prilog u kojem se govorilo o stupanju na snagu zakona u Engleskoj i Walesu prema kojem su homoseksualni brakovi izjednačeni s heteroseksualnima. "Hrvatska je na dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti", kazao je Alfier.

Špoljar je navodno odmah nakon Dnevnika Etičkom povjerenstvu prijavio urednički dvojac, a prijavi je vjerojatno pripomoglo priopćenje Udruge "U ime obitelji" koja je reagirala na Alfierov komentar. (S. ANIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter