Kao Henry Moore, samo manji i slađi

Josip Pino Ivančić, Šandor Slacki, Ivana Nataša Turković
Josip Pino Ivančić, Šandor Slacki, Ivana Nataša Turković

"Akcijska AU kcija ili ti AU kcijska akcija" naziv je aukcije skulpture Josipa Pina Ivančića održane sinoć u pulskom Circolu. Kako sam autor navodi na panou koji prati aukciju, radi se o cukrenom objektu (torti) naziva "henry KOLAČ moorA" koji je trebao biti predstavljen na zagrebačkom Trijenalu skulpture.

- To je zamišljena i željena skulptura u maniri čuvenog kipara Henryja Moora koju nisam nikada uspio ostvariti jer mi nitko nije dao toliko veliki kamen, koji bi trebao biti velik barem četiri puta četiri metra. Kako to inače ide s neostvarenim idejama i ova je ostala samo na papiru, no počeo sam razmišljati da se i takve ideje mogu preobličiti u neki drugom mediju pa sam se odlučio da to u ovom slučaju bude kolač. Na Trijenalu je ta ideja prihvaćena, ali budući da nam nisu mogli osigurati putne troškove u Zagrebu su izloženi samo panoi. Skulpturu su i tada trebali napraviti Sandro i Sanja iz "Starih užanci", ali kako je to propalo preostalo nam je da ju izložimo ovdje, kazao je Ivančić.

Svjestan ekonomske situacije, ali i novaca koji su utrošeni u izradu tog cukrenog objekta Ivančić se odlučio za aukciju koju su vodili spretni i zabavni Šandor Slacki Jr. i Ivana Nataša Turković dok su za glazbeni dio večeri bili zaduženi GoGa B na harmonici i DJ. Filjo. Početna cijena skulpture iznosila je tisuću kuna, no budući da se nitko nije javio krenula je druga faza aukcije. Cukreni objekt izrezan je na kriške, a njihova je početna cijena bila 20 kuna. Publika se tada dobro zagrijala pa je u prvoj fazi aukcije jedna kriška dosegla i cijenu od 60 kuna. Kako bi kupci koji su kupili (i pojeli) dio Pinove skulpture imali potvrdu da su (bili) vlasnici umjetničkog dijela Pino im je dijelio i certifikate koji to potvrđuju.

Zanimljiva, nesvakidašnja i originalna ideja Pina Ivančića uspješna je na više razina. Kao prvo ukazala je na nemogućnost, ne toliko promišljanja koliko izvedbe masivnih skulpturnih projekata. Bio je to i jasan komentar na samo poimanje vrijednosti umjetničkog djela kao potrošne i kao tržišne robe. U konačnici je ideja uspješna zato što je uspjela spojiti duhovitost i ozbiljno umjetničko promišljanje. (Boris VINCEK, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter