Kante napuljskog kraljevstva

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Kantama napuljskog kraljevstva, u utorak navečer započeo je drugi dio Međunarodnog festivala rane glazbe u Kanfanaru. Riječ je o Dvigrad festivalu, kojeg tradicionalno i četrnaestu godinu zaredom organizira Alojzije Prosoli, koji je ujedno i umjetnički ravnatelj, dok su za pokroviteljstvo i ovog puta bili zaduženi predsjednice RH-a Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture, Upravni odjel za kulturu Istarske županije, Općina Kanfanar bez koje Festival i ne bi bio moguć.

Prema rasporedu događanja 9. rujna, najavljen je koncert pod nazivom "Musica sacra musica viva" koji će se održati u Dvigradu (bazilika svete Sofije) s početkom u 20 sati, a na kojemu će se moći čuti pučke popijevke sjeverne i južne Hrvatske te Bosne i Hercegovine koje će izvoditi vokalno-instrumentalna skupina "Šušanj" te guslač Oliver Rogošić. Dan nakon dvigradskog koncerta slijedi i onaj u Sv. Petru u Šumi u crkvi sv. Petra i Pavla s početkom u 19.45 sati pod nazivom "Orpheus". Nastupaju Claudia Viviani, Simone Sorini, Oliver Rogošić i vokalno-instrumentalna skupina "Šušanj".

Dvigrad festival, potom se ponovno 11. rujna seli u Kanfanar, točnije u prostor bazilike sv. Sofije u kojemu će u 17 sati započeti koncert pod imenom "Musica Mediterranea" i u društvu interpreta Claudie Viviani i Simonea Sorinija. Nakon pet dana pauze 16., 17. i 18. rujna slijedi vatromet koncerta. Prvi, 16. rujna bit će održan u kanfanarskoj crkvi svetog Silvestra s početkom u 20 sati i pod nazivom "La grande bellezza della musica", na kojem će nastupiti sopranistica Martina Klarić i za orguljama Mario Penzar. Večer kasnije bazilika svete Sofije, točno u 17 sati ugostit će soliste ansambla "Anonima Frottolisti" koji će 18. rujna, izvesti koncert "Musica fortemente legata alla danza", a potom, ujedno i posljednje ovogodišnje festivalske edicije, u istom prostoru i u istom tajmingu i koncert "O inextimabile sacramentum".

Važno je istaknuti da je na sve koncerte Dvigrad festivala ulaz slobodan. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter